BANCI | Ultima Ora

Programul Mihail Kogalniceanu se reia de luni: IMM-urile pot obtine credite cu dobanda subventionata de 9% de la 13 banci. Bugetul alocat: 16 milioane lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-04-11 17:11

IMM-urile pot obtine de la un numar de 13 banci credite de 400.000 de lei/an cu o dobanda de 9% subventionata integral de catre stat, in cadrul programului Mihai Kogalniceanu, care se relanseaza de luni, 15 aprilie, dupa o intrerupere de cateva luni.

Programul a fost modificat la finalul anului trecut, principalele schimbări fiind creşterea plafonului maxim de creditare de la 125.000 lei/IMM/an, la 400.000 lei/IMM/an şi subvenţionarea totală a dobânzii de către stat, în limita a 9% pe an, faţă de 70%, în limita a 6,5%, cât era până în prezent.

Cele 13 banci care acorda astfel de credite sunt urmatoarele: Alpha Bank, Banca Comercială Carpatica, Banca Transilvania, Bancpost, BRD Groupe Societe Generale, CEC BANK, Garanti Bank, OTP Bank România S.A.,  Pro Credit Bank, UniCredit Tiriac Bank, Banca Comercială Română, Piraeus Bank şi Libra Internet Bank.

Potrivit Ministerului Economiei, bugetul alocat Programului pentru anul bugetar 2013, aprobat prin anexa nr. 3/35/02 la Legea bugetului de stat pe anul 2013, cu modificările şi completările ulterioare, este de 16.115 mii lei gestionaţi de către Ministerul Economiei, pentru acordarea de alocaţii financiare nerambursabile I.M.M. –urilor  sub forma  de plata integrală a dobânzii aferente creditulului contractat  în condiţiile Legii Nr. 218 din 19 noiembrie 2012 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2011 privind aprobarea Programului Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici şi mijlocii.

Subvenţiile se acordă în limita bugetului anual alocat. După epuizarea bugetului anual alocat se pot acorda numai facilităţi de garantare în cadrul Programului Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici şi mijlocii, denumit în continuare program, pentru noi beneficiari şi pentru prelungirile liniilor de credit.

Incepând din data de 15.04.2013, orele 10.00 va fi activă înscrierea în cadrul „Programului Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici şi mijlocii”, anunta Ministerul Economiei.

Inscrierea se poate face atât de pe site-ul Ministerului Economiei, www.minind.ro, la sectiunea „ Accesati Programele pentru IMM-uri finantate de la bugetul de stat” cât şi prin intermediul link-ului direct:  http://programenationale2013.aippimm.ro.

Ghidul aplicantului cu anexe, precum şi actele normative privind „Programul Mihail Kogălniceanu pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii” pot fi descarcate accesand următorul link: http://www.aippimm.ro/articol/programe/proiecte-proceduri-de-implementare-si-ghiduri-ale-solicitantilor-programe-nationale-2013/ghidul-aplicantului-in-cadrul-programului-mihail-kogalniceanu-pentru-intreprinderile-mici-si-mijlocii.

Cateva prevederi din Ghidul aplicantului: (Vezi ghidul in FISIERE):

4.2 Programul constă în acordarea unei linii de credit, în valoare maximă de 400.000 lei/I.M.M./an, cu urmatoarele facilitati, care pot fi acordate impreuna sau separat: 

   a) dobânda total subvenţionată - subvenţia acordată I.M.M.-urilor de la bugetul de stat de către Ministerul Economiei, în proporţie de 100% pentru creditele în lei, dar nu mai mult de 9% pe an din soldul sumei utilizate din linia de credit acordată în condiţiile Legii Nr. 218 din 19 noiembrie 2012 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2011 privind aprobarea Programului Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi a HOTĂRÂRII..... pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.682/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2011 privind aprobarea Programului Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici şi mijlocii. 

b) garanţii în numele şi în contul statului acordate de F.N.G.C.I.M.M., în calitate de mandatar al Ministerului Finanţelor Publice, pentru creditele contractate de beneficiarii eligibili care respectă condiţiile programului şi se încadrează în normele şi procedurile interne ale instituţiilor de credit. Garanţia în numele şi în contul statului se acordă numai în situaţia în care beneficiarul programului nu dispune de garanţii suficiente pentru accesarea liniei de credit.

Linia de credit cu dobândă subvenţionată şi/sau, după caz, cu garanţie de stat este de maximum un an; perioada de rambursare a creditelor este stabilită de instituţia de credit care a acordat creditul conform normelor interne ale acesteia.

Linia de credit poate fi prelungită pe maximum un an, pe perioada de valabilitate a programului, în condiţiile în care, la data aprobării prelungirii, se constată că beneficiarul îndeplineşte  cumulativ criteriile prevăzute  la art. 3 alin. (1), respectiv la art.3 alin.(3) şi (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2011 aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.218/2012, după caz, fără a fi necesară reîntregirea plafonului liniei de credit la scadenţă.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii