BANCI | Ultima Ora

Programul Mihail Kogalniceanu de creditare a IMM-urilor a fost imbunatatit: subventionarea integrala a dobanzii si majorarea plafonului de creditare la 400.000 lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-11-28 09:39

Statul a modificat programul "Mihail Kogălniceanu" des­tinat finanţării întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), principalele schimbări fiind creşterea plafonului maxim de creditare de la 125.000 lei/IMM/an, la 400.000 lei/IMM/an şi subvenţionarea totală a dobânzii de către stat, în limita a 9% pe an, faţă de 70%, în limita a 6,5%, cât era până în prezent.

Dumitru Nancu, vicepreşedintele Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM (AIPPIMM) a declarat: "Modificarea programului reprezintă cea mai palpabilă măsură pentru a impulsiona creditarea. Prin schimbările aduse, s-a dorit ca injecţiile de capital să vină din partea băncilor şi nu din partea statului. Rolul statului nu este de a face injecţii de la buget, ci de a impulsiona creditarea. De săptămâna trecută, când au fost publicate modificările în Monitorul Oficial, am fost asaltaţi de cereri. IMM pot aplica pentru împrumuturi, conform noii scheme a programului, începând cu data de 1 decembrie".

"Prin ridicarea plafonului la 400.000 lei, firmele mijlocii au devenit interesate de program", a mai spus el.

Potrivit noilor prevederi, IMM din agricultură vor putea aplica doar pentru garanţie şi nu pentru subvenţie, iar o altă noutate este că plata datoriilor către stat a devenit activitate eligibilă pentru obţinerea finanţării de la bănci.

AIPPIMM a primit, până în prezent, 6.700 de aplicaţii pentru programul "Mihail Kogălniceanu".

Având în vedere că suma maximă care poate fi contractată de IMM a urcat la 400.000, garanţia acoperită de stat, de 80% din valoarea creditului solicitat, a crescut la maximum 320.000 lei, de la 100.000 lei.

O altă modificare adusă programului este aceea că IMM nu vor mai fi obligate să prezinte băncii finanţatoare garanţii colaterale de cel puţin 40% din valoarea împrumutului, ci vor aduce garanţii în funcţie de normele proprii de creditare ale băncii.

Linia de credit cu dobândă subvenţionată şi/sau cu garanţie de stat este de maximum un an, iar perioada de rambursare a creditelor este stabilită de banca care a acordat împrumutul conform normelor interne ale instituţiei de credit.

Noua lege acordă posibilitatea beneficiarilor programului de a accesa facilităţile oferite în cadrul programului atât cumulat, cât şi separat, fie accesând subvenţia şi/sau garanţia, fie exclusiv garanţia de stat. Până în prezent mecanismul reglementat permitea accesarea garanţiei numai împreună cu obţinerea subvenţiei de dobândă.

De asemenea, programul în varianta nouă prevede că beneficiarul se obligă să constituie, conform prevederilor noului Cod civil, în favoarea statului român, o ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la instituţia de credit finanţatoare, valabilă până la stingerea creanţelor datorate de acesta în baza contractului de garantare, în limita liniei de credit contractate.

Noua lege introduce prevederea că între instituţia de credit finanţatoare, beneficiarul programului şi statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice F.N.G.C.I.M.M., se încheie o convenţie prin care se stabileşte ca instituţia de credit finanţatoare, fără a solicita consimţământul beneficiarului, va urma instrucţiunile prin care statul român dispune de sumele aflate în cont.

Reprezentanţii UniCredit Ţiriac Bank estimează că, în urma modificării programului "Mihail Kogălniceanu", numărul de beneficiari se va dubla până în decembrie 2013.

Banca a precizat că rata de aprobare a creditelor acordate prin programul "Mihail Kogălniceanu" este de 58% (de la începutul anului până prezent, dintre beneficiarii înscrişi în program şi care au ales UniCredit Ţiriac Bank în calitate de instituţie de credit parteneră).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii