www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Despagubirea in cazul accidentelor auto se va face cu propria asigurare obligatorie RCA, nu cu cea a soferului care a provocat accidentul, ca in prezent

Autor: Bancherul.ro
2012-10-03 14:20
In cazul accidentelor auto, soferii prejudiciati vor folosi asigurarea obligatorie RCA cumparata de ei si nu pe cea a soferului vinovat de accident, cum se intampla in prezent.

Actualul sistem face ca cei care cumpara asigurari tip RCA sa fie interesati doar ca acestea sa fie cele mai ieftine nu si de alte aspecte, precum calitatea serviciilor asigurate de firma de asiguri si de timpul in care se platesc contravaloarea reparatiilor.

Din acest motiv, deseori unele companii de asigurari au acuzat ca alti concurenti practica preturi de dumping, in timp ce beneficiarii asigurarilor se pland de faptul ca sunt despagubiti cu intarziere.

Şoferii prejudiciaţi în accidente rutiere survenite din vina altor conducători auto urmează să fie despăgubiţi de proprii asigurători RCA, nu de societăţile care au emis poliţele RCA ale vinovaţilor, a declarat vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Cornel Coca-Constantinescu (foto).

"Prin modificarea legislaţiei secundare, sperăm ca noul sistem să fie introdus până la finele anului curent sau de la începutul anului 2013, în funcţie şi de evoluţia discuţiilor cu societăţile de profi şi brokerii de asigurări. În prezent, durata unui proces de instrumentare şi plată a unui dosar de daună pe segmentul RCA este de 90 de zile. După ce vom introduce noul sistem, cred că plata daunelor se va face în cel mult 60 de zile", a spus Coca-Constantinescu, prezent la o conferinţă pe teme de specialitate.

După ce asigurătorul şoferului păgubit va achita dauna, compania îşi va recupera banii prin intermediul unui sistem de compensare, care va avea ca reper dauna medie pe segmentul RCA în anul precedent.

Punerea în practică a noului sistem de instrumentarea şi plată a despăgubirilor RCA va conduce la îmbunătăţirea serviciilor furnizate asiguraţilor şi păgubiţilor, la creşterea încrederii asiguratului în propriul asigurător şi la un mai bun control al costurilor aferente acordării despăgubirilor.

De asemenea, va optimiza procesul de gestionare a dosarelor de daună şi va dezvolta produsele de asigurare facultativă (CASCO), a spus oficialul CSA.

Societăţile autorizate să practice asigurări obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) sunt ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac Asigurări, Generali România, Asirom, Euroins România, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama, Uniqa Asigurări şi City Insurance.