www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Polonia si Bulgaria refuza sa faca parte din Uniunea Bancara Europeana

Autor: Bancherul.ro
2012-09-18 07:53
Polonia si Bulgaria refuza sa faca parte din Uniunea Bancara Europeana intrucat tarile din afara zonei euro nu vor avea drept de vot si nici beneficii de pe urma acestei institutii de supraveghere la nivel central.

Accesul Bulgariei la viitoare uniune bancară şi la politica comună de taxe pentru toţi membrii Uniunii Europene nu va fi în interesul ţării, a afirmat luni Ivan Iskrov, guvernatorul Băncii Centrale a Bulgariei (BNB), citat de agentiile de presa.

“Interesele noastre naţionale nu coincid întotdeauna cu cele ale altor state şi trebuie întotdeauna să căutăm punctul de vedere al Bulgariei”, a declarat oficialul bulgar.

Acesta a subliniat că BNB sprijină, în principiu, o integrare mai amplă în zona euro ca fiind singurul mod de stabilizare, dar alăturarea la planificata uniune bancară va însemna transferarea semnificativă a suveranităţii naţionale către Bruxelles, fără prea multe beneficii.

Guvernatorul Băncii Centrale a Bulgariei a subliniat că mulţi tind să aibă încredere în experţii străini, deşi ei nu lucrează întotdeauna în interesul ţării.

Si ministrul polonez de finanţe, Jacek Rostowski, a respins formula de supraveghere bancară propusă de Comisia Europeană.

“În etapa actuală, propunerea făcută de Comisie nu ne interesează absolut deloc. Nu putem face parte dintr-o instituţie în care nu avem drept de vot, dar la ale cărei decizii trebuie să ne supunem. Nici nu încape vorbă”, a declarat Rostowski.

Şi ministrul suedez al finanţelor, Anders Borg, a declarat sâmbătă că propunerea Comisiei Europene privind supervizarea băncilor este „total inacceptabilă”.

Propunerea prezentată miercuri de Bruxelles plasează Banca Centrală Europeană în centrul mecanismului de supervizare unic ce se va aplica la toate băncile din zona euro.

Comisia Europeană cere ca supervizarea bancară unică să devină operaţională începând din ianuarie 2013. Această supervizare, decisă de liderii europeni în timpul unui summit de la sfârşitul lui iunie, este condiţia pentru ca fondul de salvare european , viitorul Mecanism European de Stabilitate, să poată recapitaliza băncile fără a trece pe la autorităţile statelor membre.