www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Europa va adopta masuri de crestere economica de 130 miliarde euro, fara obligatiuni europene. Taxa pe tranzactiile financiare ramane pe agenda

Autor: Bancherul.ro
2012-06-23 10:11
Cancelarul german Angela Merkel a rezistat, vineri, presiunilor liderilor altor tari europene pentru emiterea de obligaţiuni comune ale zonei euro si o utilizare mai flexibilă a fondurilor de salvare din Europa, dar a convenit cu liderii din Franţa, Italia şi Spania sa lanseze un plan de revigorare a cresterii economice in valoare de 130 miliarde de euro.

După patru runde de discuţii la Villa Madama din Roma, prim-ministrul italian Mario Monti a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să adopte, in cadrul unui summit crucial ce va avea loc saptamana viitoare, măsuri de crestere a economiei, în valoare de aproximativ 1 la suta din produsul intern brut al Europei.

Ceilalti trei lideri europeni se pare ca nu au făcut nici un progres perceptibil în a o convinge pe Merkel, care conduce cea mai puternica economie a Europei şi principalul contributor la fondurile de salvare, cu privire la mutualizarea datoriilor Europei sau la utilizarea mai flexibila a resurselor existente de salvare.

"Creşterea economică poate avea rădăcini solide doar daca există disciplina fiscală, dar disciplina fiscală poate fi menţinută doar dacă există o creştere economică şi crearea de locuri de muncă", a declarat Monti la o conferinţă de presă comună după discuţiile care au durat doar o oră şi 40 de minute.

Măsurile de crestere economica, la care deja se lucreaza la Bruxelles, includ majorarea capitalului Băncii Europene de Investiţii, redirecţionarea fondurilor europene necheltuite destinate ajutoarelor regionale şi lansarea de obligaţiuni de proiecte pentru co-finanţarea programelor majore de investiţii publice. Nicio alta noua măsura nu a fost anunţata vineri.

Cei patru lideri au mai convenit sa continue proiectul de impunere a unei taxe pe tranzacţiile financiare, chiar dacă aceasta nu va fi adoptata de toti membrii UE.

In jur de zece state membre UE susţin înfiinţarea aşa-numitei "Taxe Tobin".

Obligatiunile comune pot exista doar daca exista control comun al bugetelor nationale

Pe de alta parte, Merkel nu a făcut nici o menţiune cu privire la mutualizarea datoriilor zonei euro sau noi împrumuturi.

Preşedintele francez François Hollande şi-a exprimat nerăbdarea cu privire la reticenta Berlinului, spunând că nu ar trebui să treaca 10 ani pentru a se emite bonduri comune in euro.

El a spus ca e nevoie de o mai mare solidaritate între statele membre înainte ca acestea sa accepte sa cedeze institutiilor UE mai multe drepturi suverane.

"Consider ca obligaţiunile în euro sunt o opţiune ..., dar nu în 10 ani", a spus Hollande, provocand-o direct pe Merkel. "Nu poate fi nici un transfer de suveranitate, dacă nu există o îmbunătăţire în solidaritate."

Dar poziţia Germaniei, în esenţă, este inversa. Merkel susţine că cei 17 membri ai uniunii monetare trebuie să transfere mai intai la Bruxelles controlul asupra bugetului naţional şi a politicilor economice, înainte ca Germania să ia în considerare emiterea datoriei comune.

"Răspunderea şi controlul sunt legate", a spus ea, dand ca exemplu faptul că tratatele UE exclud posibilitatea ca fondurile de salvare europene sa împrumute direct băncile spaniole, pentru că numai statul spaniol ar putea impune condiţii băncilor.

Primii pasi spre uniunea fiscala si bancara

Pozitiile contrastante dau mult de lucru diplomaţilor pentru a produce un plan convingător pentru o uniune fiscala şi bancara, ce va fi discutat la un summit UE cu drepturi depline de saptamana viitoare, pe care Monti l-a numit un moment definitoriu în criză.

Acest plan este de aşteptat să includă primii paşi spre o uniune bancara, in care Banca Centrala Europeana va fi responsabila cu supravegherea marilor grupuri bancare transfrontaliere.

Fără progrese privind integrarea sectorul bancar sau alte măsuri de stabilitate financiară, Franţa nu este disponibila să se angajeze să ratifice un pact pentru disciplinarea bugetului UE convenit la inceputul acestui an, au declarat surse diplomatice citate de agentiile de presa internationale.