Alpha Bank spera sa recupereze peste jumatate din creditul de 70 milioane euro acordat proiectului imobiliar Asmita Gardens |
Autor: Bancherul.ro 2012-06-08 17:24 |
|
Euro Insol, administratorul judiciar al complexului imobiliar Asmita Gardens, a anunţat că va depune la Tribunalul Bucureşti planul de reorganizare.
Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar, estimează o perioadă de doi-trei ani pentru aplicarea acestui plan, pentru care există un sprijin din partea Alpha Bank, la care dezvoltatorul o datorie de 70 milioane de euro.
În Asmita mai sunt disponibile pentru vânzare circa 350 de locuinţe. Dezvoltatorul Asmita are o datorie totală de 110 milioane de euro.
Construcţia proiectului a început în 2007, bugetul total alocat fiind de 127 milioane de euro. Cele şapte turnuri construite pe malul râului Dâmboviţa din Capitală se întind pe o suprafaţă de 27.000 de metri pătraţi iar cea mai înaltă clădire are 24 de etaje.
O parte din investiţie a fost posibilă printr-un credit acordat de Alpha Bank, în valoare de 70 de milioane de euro. Perspectivele pieţei de la acea vreme (2006-2007) nu dădeau semne de regres, astfel că acţionarii au fost luaţi prin surprindere de criza financiară internaţională, care a blocat vânzările. La data de 7 noiembrie 2011, Alpha Bank a cerut insolvenţa dezvoltatorului Asmita, ca urmare a blocării proiectului din cauza neînţelegerilor dintre companie şi antreprenorul general - firma austriacă Strabag.
Construcţia a fost finalizată la începutul anului 2010, dar Strabag nu a finalizat testarea utilităţilor în patru dintre cele şapte blocuri, solicitând recuperarea garanţiilor de bună execuţie de circa 6 milioane de euro, situaţie ce a dus la un litigiu care durează de mai mulţi ani la diverse instanţe.
Din totalul de 758 de locuinţe disponibile în complex, până la intrarea în insolvenţă au fost vândute 363 de apartamente, a declarat Remus Borza. În ultimele şapte luni, ritmul vânzărilor a fost de aproximativ cinci locuinţe lunar, potrivit doamnei Andreea Comşa, Sales Consultant al Asmita. Pentru perioada următoare, doamna Comşa speră la o creştere a vânzărilor, cu până la opt apartamente lunar.
Preţul de vânzare pe metrul pătrat din perioada 2007-2008 era de aproximativ 1600-1800 de euro, în prezent acesta scăzând la circa 900-950 de euro, a mai spus domnul Borza. Preţul unui apartament cu două camere din complex se ridică, în prezent, la 83.000 de euro fără TVA, a precizat Andreea Comşa. Domnia sa estimează că, din vânzarea tuturor imobilelor, datoria totală dezvoltatorului nu poate fi acoperită, dar nu a dorit, deocamdată, să ne precizeze care va fi soluţia adoptată pentru plata integrală a creditorilor.
Potrivit Mediafax, din cele 361 de apartamente din complex care sunt disponibile la vânzare, administratorul judiciar speră să obţină 45 de milioane de euro, ceea ce ar acoperi doar parţial creditul Alpha Bank. Ceilalţi creditori, inclusiv cei bugetari, dar şi acţionarii Asmita Gardens (compania indiană Asmita şi compania britanică Charlemagne Capital, care s-au înscris la masa credală, fiecare cu câte 16 milioane de euro), nu vor recupera niciun ban.
Vicepreşedintele Alpha Bank, Periklis Voulgaris, a declarat că banca ar putea să recupereze mai mult de 45 de milioane de euro din vânzarea apartamentelor, deoarece oferta redusă de locuinţe noi din Bucureşti, va pune presiune pe preţuri.
"Suntem încrezători în acest proiect în ciuda faptului că a fost finalizat cu întârziere. Un ritm de vânzare de 4-5 apartamente pe lună este foarte bun. Vrem să vindem toate apartamentele conform planului de restructurare într-o perioadă de trei ani. Cred că putem obţine mai mult de 45 de milioane de euro, deoarece stocul de locuinţe noi în Bucureşti este de 4.000-5.000 de unităţi şi se va epuiza în următorii ani. De asemenea, nu apar pe piaţă nici proiecte noi, astfel că preţurile este normal să urce, pentru că cererea rămâne ridicată", a declarat el.
|
|