www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Visa Europe deruleaza programul de educatie financiara Bani IQ

Autor: Bancherul.ro
2012-06-05 14:36
- Programul este derulat în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerului Educaţiei, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi implementat de Junior Achievement România
- Visa Europe urmăreşte continuarea programului în 2013 şi extinderea listei de oraşe vizate
- Programul îşi propune să faciliteze accesul la informaţii financiare a 50.000 de persoane în 2012, urmând ca până la finalul anului viitor numărul beneficiarilor să ajungă la 150.000 de persoane

Visa Europe, împreună cu băncile membre din România şi Junior Achievement, derulează în perioada mai-septembrie 2012 programul naţional de educaţie financiară Bani IQ, care se adresează tinerilor din licee şi universităţi, precum şi oricărei persoane care are nevoie de informaţii pentru a-şi administra mai bine finanţele personale, se arata intr-un comunicat de presa al Visa.

„Iniţiativa noastră vine în întâmpinarea nevoii românilor de a avea acces la educaţie financiară, pentru a face faţă mai bine cheltuielilor zilnice, pentru a înţelege şi utiliza în cunoştinţă de cauză produsele şi serviciile financiare. Până la sfârşitul acestui an, vrem ca un număr de 50.000 de persoane să aibă acces la informaţiile din program. Este un obiectiv ambiţios şi le mulţumim băncilor membre şi tuturor partenerilor care şi-au unit eforturile pentru a susţine acest proiect”, a declarat Cătălin Creţu, director general România, Visa Europe.

Visa Europe desfăşoară programe de educaţie financiară şi în alte ţări, un exemplu de succes fiind programul derulat în Turcia. „Programul I Can manage My Money implementat în Turcia poate constitui un model prin prisma rezultatelor de succes şi a implicării tuturor băncilor membre Visa. Visa Turcia nu este numai un exportator de inovaţii tehnologice pe alte pieţe ale Visa Europe, ci şi un iniţiator de programe de responsabilitate socială care pot constitui exemple de urmat şi pentru alte ţări europene. Sunt convinsă că programul BaniIQ se va bucura de un mare succes şi va juca un rol important în creşterea gradului de educaţie financiară din România”, a declarat Berna Ulman, Senior Vice President Visa Europe.

Programul Bani IQ îşi propune să-i ajute într-o primă etapă pe tineri să devină responsabili din punct de vedere financiar şi să aibă o contribuţie pozitivă în dezvoltarea societăţii, pentru ca în etapa următoare aceştia să transmită informaţiile mai departe, către familie, rude şi prieteni.

Tematica cursurilor include noţiuni teoretice şi studii de caz despre planificarea financiară, organizarea bugetului personal, modalităţi de utilizare a serviciilor financiare pe internet, economisire, investiţii şi multe altele. Cursurile au loc în perioada 15 mai - 30 septembrie în liceele şi universităţile din 64 de oraşe din România1, printre care Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara şi Constanţa.

Cursurile vor fi susţinute de peste 100 de profesori care au fost pregătiţi în prealabil în cadrul unor traininguri de educaţie financiară, organizate de organizaţia non-profit Junior Achievement Romania. În plus, profesionişti din domeniul financiar-bancar vor fi invitaţi pentru a răspunde la întrebările cursanţilor şi a le oferi sfaturi privind problemele cu care se confruntă.

Elevii şi studenţii pot participa gratuit la trainingurile organizate în cadrul instituţiilor partenere, iar la absolvire vor primi un certificat de participare semnnat de partenerii programului. Totodată, tinerii vor avea ocazia să câştige premii puse în joc în cadrul unor concursuri menite să-i încurajeze să convingă şi alte persoane să urmeze training-urile online pe site-ul www.baniiq.ro.

Astfel, orice persoana interesată de educaţie financiară poate accesa cursurile online, într-un mod interactiv si confortabil, prin platforma de e-learning pe site-ul www.baniiq.ro.

Proiectul Bani IQ este finanţat de Visa Europe împreună cu băncile membre din România şi implementat de Junior Achivement, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Autoritaţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.