www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Isarescu transmite un avertisment cu privire la evolutia cursului: strainii detin 10 miliarde de lei in titluri de stat iar reactia irationala a acestora e greu de controlat de la Bucuresti

Autor: Bancherul.ro
2012-05-02 16:21
Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat astazi in cadrul briefingului de la BNR ca principalul motiv pentru care banca centrala a intrerupt ciclul de scadere a dobanzii de politica monetara este stabilitatea cursului de schimb valutar, care a depasit pragul psihologic de 4,4 lei pentru un euro.

Guvernatorul a tinut, in acelasi timp, sa transmita un mesaj de avertizare cu privire la faptul ca strainii detin o suma importanta in titluri de stat, iar o reactie de panica din partea acestora, ce ar putea deprecia serios cursul, este greu de controlat.

Mugur Isarescu: “S-a vorbit de 4,4 lei/euro ca o bariera greu de strapuns. Cifrele arata insa altceva: este vorba de o depreciere de doar 2 procente fata de nivelul din decembrie, asadar cu greu se poate vorbi de un nivel ridicat al euro.”

“Panica nu e ceva rational, de aceea avem in vedere de fiecare data ca asemenea fenomene sa nu se intample sau sa le atenuam din start. Miscarile mai mari ale cursului nu s-au intamplat la Bucuresti, de aceea vreau sa transmit un semnal de atentionare: Leul este o moneda mai mult sau mai putin internationala, exista 10 miliarde de lei sub forma de titluri de stat, o suma maricica, adica peste 2 miliarde euro, in mainile nerezidentilor. Reactiile acestora pot fi mai greu de controlat de la Bucuresti daca nu suntem atenti cu mesajele pe care le transmitem.

“Stim bine cum se comporta investitorii, pot schimba comportamentul la o frantura de fraza. Miscarile de curs s-au intamplat la Londa si New York, ne bucuram ca la Bucuresti nu a fost asa, iar cursul se pare ca s-a stabilizat. Am luat primele masuri, si anume pastrarea ratei dobanzii. Mesajul principal ce va calma pietele este ca Romania asigura continuitatea in politici prin continuarea acordurilor cu FMI si instituiile internationale, si ne bucuram ca premierul desemnat a transmis deja acest mesaj.”

Desi s-a depasit o bariera, totusi amploarea devalorizarii e mica, sub 2-3 procente

"Nu ne dam seama daca nu cumva, dupa o perioada de 3 ani in care cursul s-a miscat intr-o zona fara bariere fixe, fundamentele duc la o miscare a acestei zone. Avem 3 ani in care diferentialul de inflatie dintre Romania si Europa a fost in defavoarea noastra."

"Si situatia interna a avut o influenta: in 4 luni avem 2 schimbari de guven, 1 luna de manifestatii sociale, o iarna destul de grea, sa nu trecem cu vederea nici aceste lucruri, pe care nu aveam cum sa le anticipam in toamana anului precedent. S-ar putea sa fie o combinatie a acestor factori.

"Amploarea deprecierii este insa mica. Nu vorbim de o depreciere de amploare a cursului, iar azi am vazut o devalorizare de la sine. Desi s-a depasit o bariera, totusi amploarea devalorizarii e mica, sub 2-3 procente."

Guvernatorul a mai precizat ca o modificare de curs are influenta asupra inflatiei, dar deprecierea fiind mica, impactul va fi limitat: “Nu vedm un impact major asupra inflatiei. De altfel, vom avea o inflatie in jur de 2% in aprilie”.

"Nu ne dorim un scenaria de intrerupere a ciclului de scadere a dobanzii."

"Probabil ca mai exista camp de reducere a dobanzii in privinta inflatiei, dar evolutiile interne si externe sunt ceva mai complicate, trebuie sa fim atenti si la stabilitatea economcia si financiara a tarii, nu doar la inflatie.

"Suntem intr-un context european compllicat, cu o restructurare a sistemului financiar european si international. Toate acestea, suprapuse cu evolutiile electorale si poltiice interne, ne-au pus in situatia de intreruprere a ciclului de reducere a dobanzii."

"Acum nu ma pot pronunta, nu sugeram nimic, asupra momentului si maniera in care am putea sa reincepem acest ciclu, dimpotriva am citit in comunicat cu mai mult accent elementul de continuare a angajamentelor cu FMI si alte institutii financiare este cruciala pentru deciziiile pe care le vom lua in viitor"

"Nu ne dorim un scenaria de intrerupere a ciclului de scadere a dobanzii", a mai spus Isarescu.