www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



EDUCATIE FINANCIARA: Cum e mai avantajos sa platim: cu cardul sau cash?

Autor: Bancherul.ro
2012-04-23 09:25
Incasarea salariului si altor venituri pe un card nu mai reprezinta o raritate ci a devenit un fapt comun la toate companiile mari, dar si la celor mijlocii si chiar cele mici. Iar statisticile arata ca numarul de carduri si volumul tranzactiilor la magazine sau online, este tot mai mare.

Deocamdata insa, cel putin in Romania, cei mai multi dintre cei care primesc banii pe card merg ulterior la bancomate si-i retrag, pentru a efectua diverse plati cu banii jos. Cauzele acestei tendinte rezida, in principal, in numarul inca redus al aparatelor de acceptare a platilor cu cardul (POS-uri), precum si a educatiei financiare precare si implicit retinerea si increderea scazuta in siguranta si avantajele platii cu cardul.

Pe de alta parte, apare, din cand in cand, intrebarea daca nu cumva e mai avantajos sa platesti cash decat cu cardul. Exista stiri pe site-uri, prin ziare si la televiziune, care sustin ca a plati cu bani gheata e mai avantajos decat cu cardul, fara insa ca respectivele stiri sa prezinte intr-un mod obiectiv si echilibrat avantajele si dezavantajele ambelor variante, astfel incat cititorii sa aleaga singuri si in cunostinta de cauza, cu toate informatiile la indemana, ce mijloc de plata sa aleaga.

Un obiectiv pe care ni-l propunem noi, in cele ce urmeaza.

Sa vedem mai intai ce spun aceste articole care prezinta cash-ul ca fiind o solutie mai avantajoasa decat un card.

Argumente in favoarea cash-ului

1. Primul argument in favoarea cash-ului este acela ca atunci cand platesti cu bani pesin cheltuiesti mai putin decat daca ai plati cu cardul. In favoarea acestei afirmatii sunt aduse doua tipuri de argumente: unul de ordin psihologic, si altul sociologic, bazat pe studii.

Psihologic, se spune ca “te doare” atunci cand dai banii din mana pentru diverse cheltuieli, asa incat ai tendinta sa cheltui cat mai putin si sa-ti mai ramana bani in buzunar. Pe de alta parte, de obicei nu ai la tine tot banii de care dispui, asa incat vei cheltui doar cei ai. Dimpotriva, cand folosesti un card, pe acesta se afla de obicei toti banii disponibili, pe care nu-i vezi, si uneori nici nu stii cati mai sunt disponibili pana la salariu. De aceea exista tendinta de a cheltui fara griji si astfel apare riscul de a face risipa, de a cheltui prea mult.

Sunt invocate, de asemenea, studii care arata ca cei care platesc cu cardul in magazine cheltuiesc cu 12-18% mai mult decat cei care platesc cash.

2. Al doilea motiv invocat in sprijinul utilizarii numerarului este costul unui card, mai exact comisioanele percepute de banca utilizatorilor.

Contraargumente

Sa vedem insa si contraargumentele care ar putea avantaja cardul in favoarea cash-ului:

1. In ceea ce priveste tendinta de a cheltui mai mult cu cardul, aceasta poate fi sau nu valabila, depinde de fiecare persoana. Personal, fiind obisnuit sa platesc mai mult cu cardul, prin internet banking sau online, am ajuns sa ma uit la card ca la o bancnota, asa inca pot spune ca “ma doare” la fel de mult atunci cand semnez chitanta sau dau click pentru plata cu cardul ca si atunci cand platesc cu bani.

Nu as putea spune, asadar, ca de obicei cheltui mai mult cu cardul decat cu numerar. Mai ales ca in ultimul timp bancile imi trimit SMS dupa fiecare tranzactie cu cardul, si astfel “imi adancesc rana” remuscarii ca am mai cheltuit ceva, astfel incat data viitoare devin mai atent. Iar daca nu primesc SMS, vad imediat pe telefon sau pe calculator extrasul de cont, mai exact minusul din dreptul sumei cheltuite.

Iar in curand s-ar putea sa am si un card cu display unde voi putea vedea, imediat, cati bani am disponibili pe card si cati am cheltuit, astfel ca efectiv s-ar putea sa nu mai simt niciun fel de diferenta fata de un card si o bancnota.

Pentru ca voi avea un control instant asupra sumelor de pe card, voi vedea, cu alte cuvinte, cum dispar banii din cont chiar in momentul respectiv, asa cum mi se intampla cu o bancnota cand o dau din mana. In acest fel imi va fi si mai usor sa-mi administrez bugetul personal, mai usor decat in cazul in care as pastra banii cash undeva sub saltea, unde nu stiu niciodata cati mai sunt si stau cu frica sa nu dispara cumva.

In extrasul de cont vad in orice moment suma disponibila si, mai importat, imi apare si lista cheltuielilor, o lista pe care o fac greu atunci cand platesc cash: trebuie sa pastrez toate chitantele din timpul lunii, sa nu le pierd, iar apoi sa le strang si sa le fac socoteala pe o hartie. Pe cand pe extrasul cardului aceasta lista apare automat, nu exista riscul sa o pierd, fiindu-mi astfel usor sa vad cat am cheltuit si pe ce.

Asta ma ajuta sa-mi programez si bugetul pe luna viitoare, in functie de veniturile estimate, si chiar sa realizez unele economii, daca folosesc serviciile oferite de un card, precum bonusurile, cash-back, reducerile, transferul sumelor disponibile pe un cont de economii, utilizarea perioadei de gratie la un card de credit.

2. In ceea ce priveste costul unui card, n-as putea sa ma plang. Este vorba de doar cativa lei pe luna, reprezentand un comision de administrare a contului bancar. Iar pentru orice plata cu cardul, fie la magazin fie oriunde altundeva, pentru plata taxelor si impozitelor sau pentru cumparaturi pe internet, nu exista comision. Stiu ca acesta este principiul sustinut intotdeauna de companiile de carduri Visa si MasterCard: 0 comision pentru platile cu cardul, indiferent de mediul si locul unde se face tranzactia, la magazine, pe internet, in tara sau in strainatate.

Cash-ul costa

Costul apare insa in momentul in care vreau sa retrag numerar de pe card, la ATM, asadar se poate spune ca ma costa cash-ul, nu cardul.

Dar cum toate veniturile le incasez pe card, aproape toate cheltuielile le fac de asemenea cu cardul: cumparaturile zilnice sau cele mai mari, la magazin sau supermarket, facturile la utilitati si telefon, rata la credit, benzina la masina, alte cumparaturi in magazine sau pe interenet. Rareori retrag numerar de la ATM, pentru a avea ceva maruntis in buzunar pentru diverse nevoi marunte, precum un ziar de la semafor. Pastrez, de asemenea, o suma mai mare in numerar, ca masura de siguranta in cazurile in care se intampla sa nu pot plati cu cardul, din diverse motive: nu functioneaza POS-ul magazinului, nu functioneaza cardul (se mai intampla rareori) sau pur si simplu raman fara bani pe card, fara sa fi stiut.

CITESTE ARTICOLUL INTEGRAL PE GHISEULBANCAR.RO