www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BNR: regimul rezervelor minime obligatorii trebuie sa fie mai putin restrictiv in actualele conditii macroeconomice si financiare interne

Autor: Bancherul.ro
2012-02-18 10:59
La 13 ianuarie 2012, Banca Centrală Europeană (BCE) a primit din partea Băncii Naţionale a României (BNR) o solicitare de emitere a unui aviz cu privire la un proiect de regulament al BNR privind regimul rezervelor minime obligatorii (denumit în continuare „proiectul de regulament”), se arata intr-un document publicat pe site-ul BCE.

Competenţa BCE de a emite un aviz se întemeiază pe articolul 127 alineatul (4) şi pe articolul 282 alineatul (5) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi pe articolul 2 alineatul (2) din Decizia 98/415/CE a Consiliului din 29 iunie 1998 privind consultarea Băncii Centrale Europene de către autorităţile naţionale cu privire la proiectele de reglementare1, întrucât proiectul de ordonanţă se referă la instrumente de politică monetară. În conformitate cu articolul 17.5 prima teză din Regulamentul de procedură al Băncii Centrale Europene, Consiliul guvernatorilor adoptă prezentul aviz.

Proiectul de regulament abrogă o dispoziţie a cadrului juridic actual privind rezervele minime obligatorii - Regulamentul BNR nr. 6/2002 privind regimul rezervelor minime obligatorii (Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 566, 1.8.2002) - care prevede că, pentru determinarea scadenţei reziduale a elementelor de pasiv incluse în baza de calcul a rezervelor minime obligatorii, se va avea în vedere scadenţa iniţial stabilită, prelungirile/reînnoirile ulterioare ale acesteia nefiind luate în calcul.

Conform memorandumului explicativ pentru acest proiect de regulament, condiţiile macroeconomice şi financiare interne curente şi viitoare implică un regim al rezervelor minime obligatorii mai puţin restrictiv.

BCE nu are comentarii cu privire la acest proiect de regulament.

Prezentul aviz va fi publicat pe website-ul BCE.