Falimentul Lehman Brothers, cel mai mare din istoria SUA |
Autor: Bancherul.ro 2008-09-16 09:14 |
|
Falimentul Lehman Brothers este de departe cel mai mare din istoria SUA, institutia detinând active totale de peste sase ori mai mari decât cele ale companiei de telecomunicatii WorldCom, care a solicitat protectie fată de creditori în 2002 si ocupă locul al doilea în clasament, potrivit Reuters.
Lehman, a patra mare bancă de investitii din SUA, detinea, la 31 mai 2008, active de 639 de miliarde de dolari si datorii de 613 miliarde de dolari. Institutia a anuntat luni că va solicita protectie din partea autoritătilor sub legea falimentului.
Astfel, institutia cu o vechime de 158 de ani intră în faliment în urma crizei de pe piata creditelor din SUA, după ce a rezistat celor două războaie mondiale si prăbusirii fondului de hedging Long Term Capital Management.
WorldCom, al doilea operator de telecomunicatii din SUA, a solicitat protectie fată de creditori în 2002, după ce a fost implicată într-un scandal contabil care a dezvăluit nereguli în valoare de 11 miliarde de dolari. Compania detinea, în 2002, active de 103,914 miliarde de dolari.
Pe locul trei în topul celor mai răsunătoare falimente se situează grupul Enron, anterior a saptea mare companie din Statele Unite, care a solicitat în decembrie 2001 trecerea sub protectia falimentului, din cauza unui scandal privind datoriile acumulate, de ordinul mai multor miliarde de dolari. Procedura de faliment a fost încheiată trei ani mai târziu.
Activele Enron se ridicau la 63,39 miliarde de dolari.
Pe locul patru în clasamentul celor mai mari falimente din SUA se situează tot o companie din sectorul financiar, Conseco, care a intrat în procedură de faliment în decembrie 2002, după ce a acumulat datorii ridicate în urma mai multor achizitii.
Conseco detinea active totale evaluate la 61,39 miliarde de dolari.
Clasamentul celor mai importante 15 companii din SUA care au dat faliment este completat de grupuri care detineau active cu o valoare cuprinsă între 16,59 miliarde dolari si 35,89 miliarde de dolari.
|
|