www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Fuziunea intre Alpha Bank si EFG Eurobank ar putea fi intarziata

Autor: Bancherul.ro
2012-01-30 17:16
Fuziunea intre Alpha Bank si EFG Eurobank ar putea fi intarziata de incertitudinile privind pierderile din programul de reducere a datoriilor statului elen catre creditorii privati, a declarat, luni, un oficial Alpha Bank pentru Reuters.

Alpha Bank si EFG Eurobank, situate pe pozitiile a doua si a treia in topul bancilor din Grecia, au convenit in august sa fuzioneze, urmand sa creeze cea mai mare banca a tarii, pentru a face fata mai usor crizei datoriilor.

Alpha arata, intr-un comunicat remis luni bursei de la Atena, ca nu poate oferi un calendar precis al fuziunii cu EFG Eurobank, din cauza mai multor factori, printre care si negocierile cu guvernul elen privind reducerea datoriilor Greciei.

"Alpha Bank informeaza ca, din cauza conditiilor macroeconomice actuale care afecteaza direct sectorul bancar (participarea sectorului privat la salvarea Greciei), nu poate oferi in prezent o estimare precisa a calendarului si a evolutiei in general a fuziunii cu Eurobank EFG. De indata ce vor aparea factori definitivi, banca va face un anunt", se spune intr-un scurt comunicat al Alpha Bank.

EFG Eurobank noteaza la randul sau ca vrea sa finalizeze fuziunea cat mai curand posibil si nu sunt motive de intarziere.

"Eurobank informeaza ca este in consultari cu Alpha Bank pentru a finaliza procesul de fuziune cat mai curand posibil si considera ca nu exista motive pentru a intarzia finalizarea fuziunii", se spune intr-un anunt transmis de banca bursei de la Atena.

Ministerul elen al Finantelor noteaza, intr-un comunicat citat de agentia Athens News si Reuters, ca nu exista niciun motiv pentru care negocierile privind schimbul de obligatiuni ar trebui sa afecteze procesul de fuziune dintre cele doua banci.

"Managementul celor doua banci a urmarit indeaproape negocierile dintre Grecia si creditorii privati. Astfel, ei cunosc acordul cadru PSI (participarea sectorului privat la programul de salvare a Greciei - n.r.), care nu este nou si nu a fost modificat fata de varianta luata in calcul anterior", se spune in comunicat.

Expunerea EFG pe obligatiuni ale statului elen este de aproximativ doua ori mai mare decat cea a Alpha Bank, ceea ce inseamna ca va fi mai puternic afectata de faptul ca pierderile din preschimbarea de obligatiuni, inclusa in programul de reducere a datoriilor Greciei, vor fi mai mari decat s-a luat in calcul in negocierea fuziunii.

"Exista aspecte financiare care trebuie analizate, precum pierderea neta actuala din preschimbarea de obligatiuni. Asta nu inseamna ca se prabuseste acordul de fuziune sau ca se va opri", a spus oficialul Alpha Bank, refuzand sa fie numit.

Actionarii celor doua banci au aprobat fuziunea in noiembrie anul trecut.