www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Depozitele din bancile romanesti au urcat in 2011 la varful ultimilor ani: 309,4 miliarde lei

Autor: Bancherul.ro
2012-01-23 15:52
Ultimele trei luni ale anului 2011 constituie cel de-al treilea trimestru consecutiv de crestere a valorii totale a depozitelor la institutiile de credit din România, aceasta atingând vârful ultimilor ani, respectiv 309,4 miliarde lei (+3,7%), anunta Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).

Dinamica pozitivă a valorii totale a depozitelor pe ansamblul sistemului bancar a fost determinată de evolutia ascendentă înregistrată la nivelul institutiilor de credit participante la Fond, cu o variatie trimestrială de +4,1%.

În schimb, valoarea depozitelor la sucursalele băncilor străine din România a cunoscut un declin cu 2,1%.

Cele 33 de institutii de credit participante la Fond concentrau, la 31
decembrie 2011, 92,5% din valoarea totală a depozitelor pe ansamblul
sistemului bancar din România.

Cea mai mare influentă la majorarea valorii totale a depozitelor la
institutiile de credit participante la Fond revine depozitelor negarantate ale persoanelor juridice (+2,4 puncte procentuale).

Valoarea depozitelor garantate, care reprezenta 50% din valoarea
totală a depozitelor la institutiile de credit participante la Fond, s-a mărit cu 3,5% în trimestrul IV 2011, respectiv cu 8,1% fată de aceeasi perioadă a anului precedent.

Pe categorii de deponenti, persoanele fizice si cele juridice au contribuit cu 54,2%, respectiv 45,8% la sporul depozitelor garantate în ultimul
trimestru al anului.

Din punct de vedere al monedei de denominare, depozitele garantate denominate în lei au avansat mai rapid decât depozitele în valută (+5,1% fată de +0,6%), acestea din urmă crescând doar în cazul categoriei
persoanelor juridice.

În raport cu valoarea depozitelor garantate, suma acoperită efectiv
de Fond la toate institutiile de credit participante reprezenta 79,1%.

Depozitele populatiei la institutiile de credit participante la Fond s-au majorat cu 2,5% în ultimul trimestru al anului 2011, respectiv cu 7,9% fată de 31 decembrie 2010.

Factorul determinant al acestei dinamici este reprezentat de componenta depozitelor garantate, pentru care au fost consemnate variatii relative similare atât la nivelul ultimului trimestru, cât si la
nivelul anului 2011.