www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Banca britanica RBS intra in "iarna nucleara": renunta la afacerile speculative si ramane o banca comerciala. Cum va fi afectata sucursala din Romania?

Autor: Bancherul.ro
2012-01-10 23:09
Dupa ce a fost nationalizata de statul britanic pentru a putea fi salvata de la faliment in timpul crizei din 2008, RBS este nevoita acum sa se restructureze drastic, mai exact sa adopte cel mai rau scenariu posibil, denumit "iarna nucleara" de catre consultantii in management. Si asta in ciuda faptului ca banca si-a redus deja volumul de active cu 1,54 trilioane dolari.

Astfel, RBS ar putea renunta la divizia sa de investitii, care are in Londra nu mai putin de 18.900 de angajati, o decizie ce urmeaza a fi luata joi de presedintele Stephen Hester. La aceasta se adauga alte 5.000 de joburi din cadrul diviziilor globale de equities and corporate finance ce ar putea fi de asemenea inchise.

Divizia de investitii a RBS a contribuit cu o treime, in scadere cu 42%, la profitul realizat de banca in primele noua luni ale anului precedent.

Aceste masuri sunt necesare in ciuda faptului ca, incepand cu 2009, RBS si-a redus activele cu nu mai putin de 1,54 trilioane de dolari in urma retragerii de pe unele piete din Asia si vanzarea unor divizii din alte regiuni, inclusiv Europa.

Criza datoriilor suverane din Europa si noile reglementari bancare, care impun printre altele separarea diviziei de consumer banking a confirmat cel mai rau scenariu creionat in 2009 de consultantii in management de la firma McKinsey.

Restructurarea RBS, ce urmeaza a fi schitata in cursul acestei saptamani si detaliata in 23 februarie, odata cu prezentarea rezultatelor pe anul trecut, presupune transformarea intr-o banca comerciala, specializata pe retail si creditarea companiilor pe doua piete principale: U.K. si U.S. RBS va ramane astfel doar cu o mica banca de investitii si va reveni astfel la structura pe care a avut-o in 2004, inainte de lansarea campaniei agresive de achizitii si extindere in valoare de 140 de miliarde de dolari de-a lungul ultimului deceniu.

Bilantul RBS s-a umflat de 6 ori in 7 ani

Bilantul RBS s-a umflat de 6 ori pe parcursul a doar 7 ani care au precedat criza din 2008, ajungand la valoarea de 2,4 trilioane de lire sterline. Avantul bancii britanice, care a avut ambitia de a se transforma dintr-o mica institutie de credit scotiana intr-un jucator mondial, a culminat cu preluarea, in schimbul a 72 miliarde de euro, a bancii olandeze ABN Amro, in parteneriat cu Banco Santander si Fortis.

RBS este nevoita sa recurga la aceste masuri la cererea guvernului britanic, care a ajuns sa controleze 83% din actiunile bancii si care vrea ca aceasta sa-si diminueze puternic activitatea de investment banking ca parte a planului de a se renunta la activitatile considerate riscante.

Actiunile RBS au scazut anul trecut la bursa londoneza cu 50%, in comparatie cu o medie de 32% a bancilor europene monitorizate de Bloomberg.

Sucursala din Romania a RBS a fost inclusa in grupul celor fara importanta strategica pentru banca britanica si a fost scoasa la vanzare, insa pana acum nu a fost gasit un cumparator.

Noua strategie a bancii-mama nu afecteaza direct sucursala din Romania, a carei activitate principala este de banca comerciala si nu de investitii.