www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Curtea de Conturi a constatat ca Eximbank a adus prejudicii statului si recomanda bancii recuperarea acestora

Autor: Bancherul.ro
2012-01-09 16:35
In raportul sau anual, Curtea de Conturi arata ca in urma acţiunii de control la Eximbank s-au constatat deficienţe în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale privind modul de utilizare a fondurilor primite de la stat pentru susţinerea mediului de afaceri românesc şi a tranzacţiilor internaţionale, precum si acordarea garanţiilor şi încheierea asigurărilor în numele şi în contul statului.

Pentru înlăturarea deficienţelor constatate s-a recomandat stabilirea întinderii prejudiciului şi luarea măsurilor pentru recuperarea acestuia.

SC EXIMBANK SA - Scurtă prezentare

A fost înfiinţată în anul 1992 ca societate comercială pe acţiuni, având ca acţionar majoritar statul român.

În temeiul Legii nr.96/2000 privind organizarea şi funcţionarea SC EXIMBANK SA, în scopul asigurării resurselor financiare necesare desfăşurării operaţiunilor în numele şi în contul statului, SC EXIMBANK SA constituie la dispoziţia sa fonduri pentru: garanţii de export, sigurarea şi reasigurarea creditelor de export, stimularea operaţiunilor de comerţ exterior.

Perioada supusă controlului a fost 01.01.2008-31.12.2010, s-a desfăşurat la sediul instituţiei şi a avut următoarele obiective:

Evaluarea activităţilor de audit şi control intern privind activitatea derulată în numele şi contul statului

Constatări
- neexercitarea vizei de control financiar preventiv pe toate documentele prevăzute de Norma internă de control financiar preventiv, pentru activitatea în numele şi contul statului, contrar prevederilor O.G. nr.119/1999 privind controlul intern şi controlul financiar preventiv şi prevederilor Normelor Interne.

Respectarea prevederilor legale aplicabile în procesul de fundamentare a cererilor şi de întocmire a documentaţiilor prevăzute de lege, în vederea obţinerii fondurilor pentru susţinerea mediului de afaceri românesc şi a tranzacţiilor internaţionale, primite de la stat

Modul de stabilire a necesarului de fonduri bugetare destinate stimulării
producţiei de export şi a exportului pentru perioada 2008-2010 era deficitar până în anul 2009, deoarece nu se ţinea seama de disponibilităţile înregistrate la finele anului anterior, care conform legii se reportează şi se utilizează cu aceeaşi destinaţie în anul următor.

De exemplu la întocmirea Notei de fundamentare a acestui necesar, pentru anul 2008, SC Eximbank SA nu a ţinut cont de suma de 1.523.956 mii lei disponibilă la sfârşitul anului 2007.

Referitor la acest aspect, precizăm că în cadrul controlului efectuat în anul 2008 la Ministerul Finanţelor Publice, s-a constat că ministerul nu avea norme şi proceduri privind modul de alocare a sumelor pentru ”Susţinerea exportului, a mediului de afaceri şi a tranzacţiilor internaţionale“.

În urma deciziei emise, Ministrul Finanţelor Publice a emis OMFP nr.2306/10.07.2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de alocare a sumelor ce se virează către Eximbank, reprezentând credite bugetare pentru susţinerea exportului, a mediului de afaceri şi a tranzacţiilor internaţionale.

Ca urmare, prin aplicarea acestui Ordin, începând cu exerciţiul financiar al anului 2010, SC Eximbank SA nu a mai solicitat M.F.P. virarea de sume de la bugetul de stat, acoperindu-şi necesarul din sumele neangajate, aflate la dispoziţia Băncii.

Respectarea prevederilor legale privind modul de utilizare a fondurilor primite de la stat pentru susţinerea mediului de afaceri românesc şi a tranzacţiilor internaţionale

Constatări
- existenţa unor neclarităţi în Convenţia privind administrarea fondurilor pentru sprijinirea exporturilor româneşti constituite la SC Eximbank SA, încheiată între bancă şi Ministerul Finanţelor Publice, privind stabilirea coeficientului de repartizare a dobânzilor rezultate din fructificarea fondurilor publice.

Înregistrarea, conform legii, în evidenţa contabilă analitică şi sintetică, a tuturor operaţiunilor derulate în numele şi în contul statului

Constatări
- organizarea şi conducerea contabilităţii pe baza unor norme care au suferit modificări în anul 2007, fără să fie supuse aprobării Ministerului Finanţelor Publice şi Băncii Naţionale a României, contrar prevederilor Legii nr.96/2000.

Prin aceste norme a fost eliminată obligaţia întocmirii distincte, a balanţelor de verificare pe fiecare dintre activităţile băncii, respectiv activitatea bancară în nume şi cont propriu şi activitatea bancară în numele şi contul statului;
- deficienţe privind evidenţa unor drepturi de creanţă:
- neevidenţierea în contabilitate a unor creanţe cesionate Băncii de către
asiguraţii care au primit despăgubiri din fondul de stat pentru asigurări.

În condiţiile în care, în anul 2008, SC Eximbank S.A a efectuat cheltuieli din fondurile statului, pentru urmărirea şi recuperarea unor creanţe (rezultate din plata, în anii anteriori, de despăgubiri din fondul de asigurări), a fost omisă înregistrarea acestor creanţe în evidenţa contabilă a băncii, în contul ”Debitori din activitatea de asigurare”.

Prin aceasta au fost încălcate prevederile Legii contabilităţii nr.82/1991,
republicată, precum şi cele ale Normei privind metodologia de înregistrare în contabilitate a operaţiunilor privind constituirea şi utilizarea fondurilor statului, aferente activităţii în numele şi contul statului, derulată de Eximbank.

În timpul acţiunii de control au fost înregistrate în evidenţele contabile ale
băncii creanţe cesionate Băncii de către asiguraţii care au primit
despăgubiri din fondul de stat pentru asigurări, în sumă totală de 974 mii lei;

- menţinerea în evidenţa contabilă a creanţelor cesionate SC Eximbank S.A de asiguraţii care au primit despăgubiri din fondul de stat pentru asigurări, după primirea de la furnizorul extern de servicii de recuperare, a recomandărilor de închidere negativă a dosarelor de daună.

Creanţe în suma totală de 42.915 euro, rezultate din despăgubirile plătite în perioada 2009 - semestrul I 2010, figurau în soldul contului ”Debitori din asigurări” şi după primirea, de la furnizorii de servicii externe de recuperare, a recomandărilor de închidere negativă a dosarelor de daună corespunzătoare acestor creanţe.

Prin aceasta au fost încălcate prevederile Procedurii de lucru PL-ASR-08-I/0.

Monitorizarea derulării contractelor încheiate cu clienţii băncii privind angajamente asumate în numele şi contul statului

Constatări
- deficienţe în acordarea garanţiilor şi încheierea asigurărilor în numele şi în contul statului:
- neplata de către Ordonatorul/Beneficiarul garanţiei a comisioanelor de
emitere şi de administrare a garanţiei, datorate SC Eximbank SA în calitate de Garant.

În cazul unui client care a contractat un credit de la SC Eximbank SA,
Sucursala Municipiului Bucureşti (acordat în nume şi cont propriu), SC
Eximbank SA, în calitate de Garant (în nume şi cont stat), a acordat prin
Convenţie, o ”garanţie de stat pentru companii”, în completarea garanţiilor personale ale clientului.

În condiţiile în care Ordonatorul (firma beneficiară a creditului) nu a efectuat plata comisioanelor de emitere şi de administrare a garanţiei şi nu avea disponibil, ar fi trebuit ca plata comisioanelor în cauză, datorate SC Eximbank SA (în nume şi cont stat) în calitate de Garant, să fie efectuată de Beneficiarul garanţiei (respectiv SC Eximbank SA în nume şi cont propriu), fapt care nu s-a întâmplat, comisioanele nefiind plătite, în momentul executării garanţiei.

Prin neplata către Garant a comisioanelor de emitere şi de administrare a
garanţiei, au fost încălcate prevederile Convenţiei de garantare.
Valoarea operaţiunilor omise a fost estimată la 2 mii lei, din care 1 mie lei
comision de administrare datorat reîntregirii fondului de garantare şi 1 mie lei comision de emitere a garanţiei, datorat SC Eximbank SA (în nume şi cont stat).

În timpul controlului a fost reîntregit fondul de garanţii, prin încasarea, de la ordonator, a sumei de 1 mie lei, reprezentând comision de administrare, cât şi a dobânzilor şi penalităţilor aferente comisionului de administrare la Convenţia de garantare.

De asemenea, a fost încasat şi comisionul de emitere, în sumă de 1 mie lei, comision datorat SC Eximbank SA (pentru activitatea în nume şi cont stat), cât şi dobânzile şi penalităţile aferente acestuia.

- neefectuarea demersurilor de către SC Eximbank SA (în nume şi cont
propriu), în calitate de Beneficiar al garanţiei, pe lângă SC Eximbank SA (în nume şi cont stat), în calitate de Garant, pentru modificarea condiţiilor
iniţiale de acordare a garanţiei.

Situaţia s-a constatat în cazul Convenţiei de garantare, emisă în favoarea SC Eximbank SA Sucursala Braşov, în calitate de Beneficiar al garanţiei, care a acordat un credit unei firme, în calitate de Ordonator.

Din totalul creditului, în valoare de 1.116 mii lei, societatea a utilizat în cadrul termenului de utilizare, numai suma de 760 mii lei. În condiţiile reducerii valorii creditului utilizat, SC Eximbank SA Sucursala
Braşov (în nume şi cont propriu), ar fi trebuit să comunice modificarea
condiţiilor iniţiale de acordare a garanţiei către SC Eximbank SA (în nume şi cont stat), conform prevederilor Convenţiei de garantare.

În condiţiile în care valoarea garanţiei emise intră în calculul comisionului
pentru administrarea fondurilor primite de la stat care se cuvine băncii,
nediminuarea garanţiei emise iniţial, a condus la calculul eronat al acestui comision, încălcându-se prevederile Convenţiei privind administrarea fondurilor pentru sprijinirea exporturilor româneşti constituite la SC Eximbank SA.

În timpul controlului, fondurile primite de la stat au fost reîntregite cu suma de 53 mii lei, reprezentând comision încasat, în mod eronat, de Bancă, pentru administrarea fondurilor primite de la stat, în perioada martie noiembrie 2008.

- efectuarea, din fondul pentru asigurarea şi reasigurarea creditelor de
export, şi a altor plăţi decât cele prevăzute de lege.

Conform Legii nr.96/2000, fondul pentru asigurarea şi reasigurarea
creditelor de export, având ca sursă bugetul statului, se utilizează de către SC Eximbank SA pentru plata despăgubirilor privind angajamentele asumate pe riscul statului, precum şi pentru acoperirea costurilor de recuperare.

S-a constatat că SC Eximbank SA a efectuat plăţi din acest fond, în
perioada verificată, şi pentru alte destinaţii, respectiv ”serviciile de opinii de limite de credit” încălcându-se astfel prevederile legale.

Volumul estimat, în timpul controlului, al acestor plăţi a fost de 113 mii lei.

- nereguli constatate în etapa de analiză a solicitării de asigurare, constând în omiterea solicitării unor documente sau analiza lor sumară, contrar prevederilor Procedurii generale privind asigurarea creditului cumpărător.
.
Banca nu a formulat obiecţiuni la constatările identificate şi înscrise în Procesul-verbal de constatare.

Măsuri operative

- reîntregirea fondurilor primite de la stat cu contravaloarea comisionului
încasat în mod eronat de către Bancă pentru administrarea fondurilor
primite de la stat, în perioada martie-noiembrie 2008, în sumă de 53 mii lei;
- reîntregirea fondului de garanţii cu contravaloarea comisioanelor de emitere şi de administrare a garanţiei datorate SC Eximbank SA în calitate de Garant, în sumă de 2 mii lei;
- înregistrarea în evidenţele contabile ale băncii a unor creanţe, cesionate Băncii de către asiguraţii care au primit despăgubiri din fondul de stat pentru asigurări, în sumă totală de 974 mii lei.

Valoarea estimativă totală a erorilor/abaterilor constatate însumează 1.327 mii lei, din care: 168 mii lei prejudicii (din care 55 mii lei s-au recuperat în timpul controlului) şi 1.029 mii lei abateri remediate în timpul
controlului.

Concluzii generale

În urma acţiunii de control s-au constatat nereguli în activitatea de audit şi control intern şi unele deficienţe în ceea ce priveşte:
- modul de stabilire a necesarului de fonduri bugetare;
- respectarea prevederilor legale privind modul de utilizare a fondurilor primite de la stat pentru susţinerea mediului de afaceri românesc şi a tranzacţiilor internaţionale;
- acordarea garanţiilor şi încheierea asigurărilor în numele şi în contul statului.

Recomandare

Pentru înlăturarea deficienţelor constatate s-a recomandat stabilirea întinderii prejudiciului şi luarea măsurilor pentru recuperarea acestuia.

Pentru valorificarea constatărilor, Curtea de Conturi a emis o Decizie prin care au fost dispuse măsurile pe care SC EXIMBANK SA trebuie să le ducă la îndeplinire în vederea înlăturării abaterilor constatate.