Bugetul de austeritate pentru 2012, apreciat de analistii straini si de catre piete |
Autor: Bancherul.ro 2011-12-17 11:10 |
|
România s-a alăturat unui grup crescând de ţări prin adoptarea unui buget de austeritate care vizează să reducă cu mai mult de jumătate deficitul bugetar, de la 4,4% din PIB în 2011, la 1,9% în 2012. Dar aceste cifre depind de o creştere economica de peste 2% anul viitor - o ipoteză optimistă pentru o economie cu legături atât de strânse cu zona euro aflată în dificultate, scrie Financial Times.
Parlamentul a adoptat bugetul de austeritate cu o majoritate confortabila (239 de voturi pentru şi 168 împotrivă), iar premierul Emil Boc (foto) a declarat: "Parlamentul a adoptat un buget care consolidează stabilitatea macroeconomică a Romaniei si care nu are niciun fel de conotaţii electorale pentru alegerile de anul viitor”.
România îşi asumă austeritatea, în parte, pentru a-i împăca pe creditorii de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană de la care a primit o linie de credit de tip preventiv in valoare de 5 miliarde de euro.
De altfel, remarca publicatia britanica, Romania, a doua cea mai saraca tara europeana, este obisnuita cu austeritatea, dupa ce a fost nevoita sa imprumute la inceputul anului 20 de miliarde de euro de la FMI, iar deficitul contului curent s-a prabusit de la 14% inainte de criza la mai putin de 5% in prezent.
Aceasta noua serie de economii va fi realizată prin reduceri de salarii si locuri de munca din sectorul public, îngheţarea pensiilor, vânzarea si redresarea unor companii de stat.
Desi bugetul se bazeaza pe o crestere economica de 2,1% in 2012, prognoza ar putea fi prea ambitioasa, considera Neil Shearing de la Capital Economics, a carui prognoza este foarte diferita, mai exact o contractie a PIB-ului Romaniei de 0,5%, in conditiile unui recesiuni profude a zonei euro, un scenariu nu printre cele mai rele, apreciaza Financial Times.
Continuarea austerităţii nu va face decât să sporească turbulenţele cu care se confruntă economia română, spune Shearing, iar dacă situaţia din zona euro se va agrava, economia României nu va fi în poziţia de a realiza creştere.
Economia României suferă de pe urma apropierii de zona euro. Ţara trimite jumătate din exporturile sale (care constituie 30% din PIB) în zona euro, iar băncile sale sunt, de asemenea, masiv îndatorate băncilor-mamă greceşti şi austriece. Potrivit Fitch Ratings, băncile greceşti deţin 15,8% din activele sistemului bancar din România în timp ce băncile-mamă austriece deţin 31,5%.
Publicatia mai noteaza ca pietele au primit pozitiv adoptarea bugetului, bursa si leul fiind in crestere.
|
|