www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



FMI intrerupe negocierile cu Ungaria din cauza legii privind limitarea independentei bancii centrale

Autor: Bancherul.ro
2011-12-17 09:35
Delegația Fondului Monetar Internațional (FMI) și cea a Comisiei Europene au întrerupt negocierile cu guvernul ungar și au părăsit țara cu o zi înainte de termen din cauza planurilor Executivului maghiar de a limita autonomia Băncii Centrale.

Misiunea internațională negocia cu Budapesta un acord privind un nou împrumut pentru Ungaria. Comisia Europeană și-a exprimat de ieri preocuparea cu privire la intenția autorităților ungare de a continua cu aprobarea unei legi care ar putea submina independența Băncii Centrale a Ungariei.

Proiectul de lege care este prezentat deja Parlamentului crește numărul membrilor din boardul băncii de la șapte la nouă, respectiv stabilește că cei doi noi veniți trebuie numiți de către președinte și aprobați de către parlament. În parlament, partidul de guvernământ, Fidesz, are majoritatea absolută.

Altă schimbare arată faptul că vicepreședinții băncii trebuie numiți de către prim ministru, lucru care acum este de competența guvernului.

FMI, UE şi Banca Centrală Europeană (BCE) şi-au exprimat joi îngrijorarea privind noul proiect de reformă a Băncii Centrale Naţionale (MNB) care, în opinia instituţiilor internaţionale, i-ar ameninţa independenţa.

Textul prevede retragerea guvernatorului MNB a prerogativei de a-şi alege adjuncţii, sarcină care va reveni şefului guvernului.

De asemenea, proiectul de reformă prevede o extindere a consiliului monetar, care decide politica de dobândă, de la şapte la nouă persoane, crescând de asemenea de la patru la şase numărul de membri externi numiţi de parlament, unde formaţiunea Fidesz al lui Viktor Orban deţine o majoritate de două treimi.

În opinia guvernatoului MNB Andras Simar, recunoscut pentru faptul că este în conflict cu premierul, proiectul arată ca 'o preluare totală de putere asupra băncii centrale' de către guvern.

Acest proiect de lege a fost prezentat într-un moment critic pentru Ungaria care a solicitat FMI și Uniunii Europene o linie de credit de 15-20 miliarde de euro pentru a evita un colaps.

Începerea negocierilor oficiale se estimează a avea loc în ianuarie.