www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Studiu: 21% dintre romanii care au contractat un credit nu au citit contractul inainte. ARB lanseaza un program de educatie financiara

Autor: Bancherul.ro
2011-12-06 08:20
Un studiu (VEZI STUDIUL in documentul atasat) realizat de GFK Romania pentru Asociatia Romana a Bancilor arata ca 21% dintre romanii care au luat un credit de la banca nu au citit vreun rand din contractul pe care l-au semnat, iar 36% au citit doar partial contractul.

"Gradul redus de educatie financiara a populatie nu a facut deloc bine nici celor care s-au imprumutat nici bancilor, dovada stand numarul mare al datornicilor", a spus in cadrul unei conferinte de presa la ARB, presedintele asociatiei, Radu Ghetea (foto).

Motiv pentru care ARB va derula impreuna cu TVR, timp de 5 luni, clipuri in care se explica diversi termeni de specialitate din finante si banci.

14 filme de acest gen vor fi prezentate, zilnic, pe TVR1, la ora 19:00, pentru ca romanii sa aleaga in cunostinta de cauza. In week-end, informatiile vor fi difuzate chiar inaintea Telejurnalului de la ora 14:00.

Studiul mai arata ca peste jumatate dintre cei intervievati nu s-au uitat nici macar pe o singura oferta de la alte banci. Creditele, vandute pana nu demult chiar si numai cu buletinul, sunt o mare necunoscuta pentru mai mult de jumatate dintre cei care s-au imprumutat de la banci. Si sunt milioane de contracte semnate.

6 din 10 clienti bancari nu stiu mai nimic despre ratele facute direct in magazin sau despre cardul de credit. Trei sferturi dintre romani nu prea inteleg ce este descoperitul de cont sau overdraftul, adica banii pe care ti-i ofera banca imprumut pe card, in functie de salariul tau. 9 din 10 nu stiu ce este acela EURIBOR, indicatorul in functie de care le cresc sau le scad ratele.

Majoritatea nu compara produsele bancilor, ca sa aleaga varianta cea mai buna. Peste jumatate dintre cei care au semnat un contract nu s-au uitat si pe alte oferte.

In aceste conditii, restantele la banci au depasit, in septembrie, 20 de miliarde de lei - aproape 10% din totalul creditelor acordate.