www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Romania pregateste constructia unei noi centrale nucleare, in Transilvania

Autor: Bancherul.ro
2008-06-16 12:36
Amplasamentul noi centrale nucleare care va fi construită în România va fi cunoscut în vara anului 2009, iar studiul a costat Guvernul României sub 100.000 dolari, a declarat vineri pentru NewsIn presedintele Agentiei Nucleare, Valică Gorea.

"Abia peste vreun an vom sti unde va fi aplasată noua centrală nucleară a tării. Undeva în vara lui 2009 va fi finalizat studiul de amplasament. Acesta a costat Guvernul României 265.000 lei, adică sub 100.000 dolari. Au mai rămas de făcut studiile de impact asupra mediului si de seismicitate", a declarat vineri pentru NewsIn Valică Gorea.

Potrivit acestuia, în total au fost acordate 1,2 milioane lei pentru studiile de amplasament ale centralei, tinând cont si de studiile făcute în anii ’70 - ’80.

Valică Gorea a reiterat că cel mai probabil noua centrală va fi construită în Transilvania si oricum, nu pe cursul Dunării, unde densitatea energetică e deja prea mare.

Noua centrală nucleară care va fi construită va avea o putere instalată de până la 2.400 MW, a declarat la 23 mai 2008 pentru NewsIn directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica. Fie va avea două grupuri de câte 1.200 MW fiecare, fie va avea patru grupuri de câte 600 MW fiecare, potrivit acestuia. Directorul general al Nuclearelectrica a mai spus că noua centrală, împreună cu cea de la Cernavodă, vor asigura în 2020 circa 30-35% din consumul de energie electrică al tării.

În prezent, singura centrală nucleară a tării se află la Cernavodă si este compusă din două reactoare cu o putere instalată de circa 700 MW fiecare. În prezent se are în vedere construirea altor două noi reactoare nucleare, pentru constructia cărora se vor investi mai mult de 2,2 miliarde de euro.

Cea de-a doua centrală nucleară care ar urma să fie dată în folosintă după 2020 va fi amplasată cel mai probabil în Transilvania, iar studiul pentru amplasarea acesteia va începe în această vară, au declarat la 6 mai, pentru NewsIn, surse din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).

Studiile realizate în 1980 privind posibile amplasamente pentru construirea unei centrale nucleare în România includeau locatii precum zona Făgărasului sau cea a râului Siret. Specialistii afirmă că aceste locatii sunt în continuare preferabile din punct de vedere seismologic si geologic pentru construirea centralei nucleare.