www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cum a motivat Isarescu scaderea dobanzii: intr-adevar stim ceva, si anume ca inflatia va continua "sa cada". Va cadea chiar sub 2 la suta

Autor: Bancherul.ro
2011-11-07 23:44
Proiectia BNR privind rata anuala a inflatiei masurata pe baza indicelui preturilor de consum (IPC) este de 3,3% pentru 2011 si 3% pentru 2012, in conditiile in care este vorba de o proiectie foarte conservatoare pentru anul viitor, a declarat astazi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a raportului privind inflatia.

Mugur Isarescu: „In esenta spunem doua lucruri: ca pana spre primavara anului viitor va continua (as folosi cuvantul cadere, daca n-as transmite un mesaj optimist), dar chiar asa este, va continua caderea, pur si simplu a IPC, pentru ca efectul de baza continua. Este posibil chiar sa ajungem candva prin martie la o inflatie in jur de 2%, s-ar putea chiar mai putin de atat”.

„Apoi tot efectul de baza ne va impinge ceva mai sus spre vara. Proiectia noastra nu are in vedere ca vom avea si in vara anului viitor scaderi de preturi alimentare, deci suntem foarte conservatori in aceasta proiectie. Dar ne mentinem in panta dupa care ne vom stabiliza. Deci avem pe orizonul proiectiei amplitudini destul de mari, in jur de 2%, a ratei anuale a inflatiei, ele se estompeaza pe masura atenuarii impactului unor socuri cu caracter tranzitoriu din perioadele recente.”

Cum se produce efectul de baza

Mugur Isarescu: „Despre efectul de baza, pentru a iesi putin din pasareasca, este un efect statistic: dupa ce ai cateva luni cresteri lunare foarte foarte mari, cand ajungi in aceeasi perioada in anul urmator, daca ai cresteri normale de preturi, inflatia anuala bineinteles ca scade, pentru ca raportarea este diferita (in acel an, raportarea se face la o inflatie mare n.r.). Dar s-ar putea ca cea lunara sa nu scada, sa ramana undeva intr-o medie multilunara, sa spunem de 0,2% pe luna, dar faptul ca in luna sau lunile corespunzatoare ale anului precedent ai avut 0,5%, 0,7%, 1% sau mai mult, datorita TVA de exemplu, atunci efectul de baza s-ar putea sa actioneze in sensul reducerii indicelui intr-o maniera masiva.”

„Efectul de baza deriva din faptul ca la sfarsitul anului 2010, cresterile de preturi au fost foarte mari si in perioada urmatoare, noi trecand doar la 0,2% pe luna, cu exceptia lunii octombrie si noiembrie cand apar tarifele la energia termica, diferenta dintre 0,7% ca medie din anul precedent si 0,2% din anul curent inseama pur si simplu o cadere a indicelui preturilor.”

„Acelasi efect de baza insa incepand cu perioada mai-septembrie din anul viitor ar putea, nu stim precis cum se vor comporta preturile atunci, dar cu probabilitate ridicata sa fie in defavoarea noastra. Cu alte cuvinte, pentru ca in aceasta perioada din 2011 am avut o medie de -0,2%, iar la anul nu vom avea cresteri de preturi ci cresteri normale de 0,2%, efectul de baza sa duca indicele de la 2% spre 3,5%-3,6%.”

„Prezentam de pe-acum aceste lucru pentru ca pe de o parte nu vrem sa transmitem nici un mesaj optimist, cand vor aparea cifrele din februarie-martie anul viitor, precum ca inflatia din Romania e 2% sau 1,9%, ca i-am intrecut pe europeni, pentru ca probabil va fi mai mica decat in zona euro, s-ar putea sa avem si aceasta noutate, dar nici sa se sperie cand vor fi analisti care vor spune ca inflatia a luat-o din nou in sus. Nu e vorba de a o lua din nou in sus, e vorba ca in aceasta perioada de mari efecte de baza, efecte statistice, e bine sa ne uitam la mai multi indicatori.”

„Daca ne uitam la mai multi indicatori, cu un comportament conservator, consideram ca din ianuarie 2012 pana spre sfarsitul lui 2012 vom avea in fiecare luna cresteri medii de 0,2-0,3% si nu vom avea in vara lui 2012 nici o scadere de preturi”.

Increderea in procesul dezinflationist se istaureaza mai greu

Mugur Isarescu: „Anticipatiile inflationiste in Romania raman, in ciuda scaderilor masive de preturi din ultima perioada, sensibil mai inalte decat in celelalte tari. Chiar in tari in care am asistat la deprecieri vizibil mai puternice a monedelor nationale, precum Ungaria si Polonia. Anticipatiile sunt insa in scadere ceea ce inseamna ca increderea in procesul dezinflationist se instaureaza mai lent. Procesul nu este o noutate, este o realitate intalnita in toate tarile care au trecut printr-un proces inflationist. Doar treptat lumea incepe sa creada ca nu vom mai avea cresteri majore de preturi.

„Si rata dobanzii de politica monetara este posibil sa fii contribuit la acest lucru, pentru ca publicul se intreaba cand banca centrala tine dobanda, daca nu cumva ea stie ceva. Si acesta a fost si un motiv care ne-a determinat ca in ciuda turbulentelor din Grecia sa luam hotararea sa reducem rata de dobanda de politica monetara, pentru ca intr-adevar stim ceva si acel ceva este ca dezinflatia va continua. Si in continuare veti vedea si alte motive pentru care credem ca dezinflatia va continua.

Rata medie a inflatiei, inca peste 6%, arata consolidarea dezinflatiei

Mugur Isarescu: „Rata inflatiei ca medie anuala este foarte apropiata de miscarile componentelor de preturi pe care banca centrala nu le stapaneste, denumite componente exogene, produsele cu preturi administrate si cele volatile, produsele din tutun, alcool, cele determinate de alti factori in afara gradului de stapanire a BNR, cu alte cuvinte in afara influentei pe care o exercita controlul cererii agregate.”

„Pentru perioada aceasta de variatii datorita efectelor de baza, este bine ca lumea sa se uite si la rata medie a inflatiei ca sa ne inteleaga comportamentul. Consideram rata medie a inflatiei ca aratand o consolidare a dezinflatiei: un indicator mai solid pentru aceasta perioada.”

„Daca vom calcula rata inflatiei cu indicatorul numit rata medie anuala, cu alte cuvinte luam ultimele 12 luni si le raportam la 12 luni anterioare, acest indicator are o evolutie mai lenta, se ajusteaza mai lent, are o inertie mai mare, atat la crestere cat si la scadere. Este bine pentru perioada urmatoare sa ne uitam cu mai multa atentie la rata medie anuala, nu la rata anuala a inflatiei, pentru a vedea mai bine in ce masura scaderea inflatiei se consolideaza. Daca luam rata medie anuala observam case situeaza inca peste 6%.”

„Aceasta dependenta majora de componentele exogene o observam si in 2010, cand aproape toata cresterea de preturi pana la majorarea TVA a fost determinata de cresterile de preturi administrate, volatile, tutun si alcool. Si in continuare, diferenta a venit din majorarea TVA.”

„CORE 2 ajustat, indicatorul pe care-l urmarim cu insistenta a scazut dupa ce efectul de baza al TVA a disparut si continua sa scada, ceva mai lent insa. Motivatia o constituie marfurile alimentare, intrucat cu exceptia legumelor si fructtelor, ce nu intra in CORE 2 ajustat pentru ca sunt in grupa exogena, celelalte preturi alimenare scad, sunt in continuare cresteri sensibil mai mari decat au fost in prima jumatate a anului 2010 si acest lucru inseamna ca avem o transmitere franata, intarziata, a pietei materiilor prime agricole internationale asupra preturilor alimentelor procesate. Observati si maniera in care se discuta in continuare la televizor despre cresterea preturilor la alimente, care reflecta aceasta intarziere in transmitere. Cu toate ca preturile internationale au fost in scadere.”