Interes mare pentru emisiunea de eurobonduri a Romaniei |
Autor: Bancherul.ro 2008-06-12 18:39 |
|
Ministerul de Finante intentiona să strângă doar 750 milioane euro prin emisiunea de eurobonduri de miercuri, însă aceasta a fost suprasubscrisă până la 1,3 miliarde euro, iar asta înseamnă o validare a perspectivelor economice si financiare ale României, a declarat, joi, ministrul Varujan Vosganian
"Emisiunea de miercuri a extins curba randamentelor până la 10 ani, desi, până acum, curba se întindea până în 2012, aproximativ 4 ani", a subliniat Vosganian. Tranzactia de miercuri a fost gestionată de băncile Credit Suisse, EFG Eurobank si UBS si a durat două ore si jumătate.
Cele mai multe ordine de achizitie - 30% - au venit din partea investitorilor greci - în special, bănci -, în timp ce 48% din suma atrasă a fost plasată de investitori germani si austrieci. Investitorii greci au fost în principal bănci, în proportie de 70%, asset manageri (fonduri de pensii, fonduri de investitii si asiguratori), 21%, dar si fonduri de risc, între 4-5%. Investitorii germani au plasat 20% din sumă, iar cei din Austria, 18%. Ordine de achizitie de eurobonduri au fost primite si din partea investitorilor elvetieni, în proportie de 11% si a celor britanici, 10%.
Potrivit ministrului de Finante, randamentul plătit de România este de 6,69%, cu un cupon de 6,5% pe an, ceea ce înseamnă un spread cu 13 puncte puncte de bază sub marja de încredere care se acordă României pe pietele internationale.
"Randamentul este superior celui plătit de Ungaria sau Cehia, pentru că nivelul de rating al României este inferior (...) Nivelul de rating, însă, nu corespunde nivelului macroeconomic actual al României", a mai spus Vosganian. Ministrul a precizat că autoritătile de la Bucuresti duc muncă de lămurire cu agentiile de rating, pentru a corela nivelul macroeconomic cu calificativele acordate tării noastre.
România este evaluată de agentia Standard & Poor’s cu un rating ’BBB-’, de agentia Moody’s cu ’Baa3’ si de agentia Fitch cu ’BBB’.
"E prima emisiune de euroobligatiuni a României din postura de stat membru si emitent cu grad investitional", a adăugat ministrul. România a atras, miercuri, 750 de milioane de euro printr-o emisiune de euroobligatiuni, pe termen de zece ani.
|
|