www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Europa a ajuns la un acord privind salvarea Greciei cu un nou ajutor financiar. Bancile vor accepta o pierdere de 50% pe obligatiunile Greciei. Fondul de salvare va fi majorat la 1 trilion de euro

Autor: Bancherul.ro
2011-10-27 08:25
Liderii zonei euro a ajuns la un acord cu băncile si firmele de asigurări, pentru ca acestia să accepte o pierdere de 50% pe obligaţiunile lor guvernul grec în cadrul unui plan de reducere a datoriilor din Grecia, care sa puna capat crizei din zona euro.

Acordul, încheiat după mai mult de opt ore de negocieri dure intre bancheri, şefi de stat, bancherii centrali şi Fondul Monetar Internaţional, are ca obiectiv stoparea problemelor datoriilor în spirală care au ameninţat să se destrame proiectul european al monedei unice.

Conform acordului, sectorul privat a convenit să accepte voluntar o reducere nominală de 50% a valorii obligatiunilor Greciei, pentru a reduce povara datoriilor acestei tari cu 100 de miliarde de euro, ceea ce inseamna o scadere a datoriei tarii de la 160% la 120% din PIB până în 2020.

În acelaşi timp, zona euro va oferi sectorului privat noi "stimulente de creditare" în valoare totală de 30 miliarde de euro. Negocierile privind acest acord urmeaza a se finaliza până la sfârşitul anului, astfel incat Grecia sa obtina in intregime al doilea pachet de ajutoare financiare înainte de 2012. Valoarea acestui nou pachet de ajutor ar urma sa fie de 130 miliarde de euro, fata de 109 miliarde de euro cat s-a stabilit in cadrul primului acord din iulie. "Summit-ul ne-a permis să adoptam componentele unui raspuns global, ambiţios, credibil la criza care matura întreaga zonă euro", a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

Fondul de salvare a fost majorat la 1 trilion de euro

Liderii au mai convenit să majoreze puterea financiara a fondului de salvare creat anul trecut, denumit Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiară (FESF),capitalizat cu 440 miliarde de euro (600 miliarde dolari). Fondul a fost deja folosit pentru a oferi ajutor pentru Irlanda, Portugalia şi Grecia, care au primit ajutoare de 290 miliarde de euro. Astfel, suma ramasa in valoare de 250 de miliarde va fi majorata de 4-5 ori, pana in jurul valorii de 1 trilion de euro, ce va fi folosita într-o varietate de moduri.

Liderii europeni spera ca aceasta suma va fi suficienta pentru a inlatura orice agravare a problemelor legate de datoriile din Italia şi Spania.

Valoarea EFSF va fi majorata în două moduri: fie prin oferirea de asigurari sau garantii pentru cumpărătorii de pe piata primara a titlurilor emise de tarile din zona euro, fie prin intermediul unui vehicul de investiţii cu destinaţie specială, care va fi înfiinţat în următoarele săptămâni şi care vizează atragerea de investiţii din China şi Brazilia.

Metodele ar putea fi combinate, oferind o mai mare flexibilitate EFSF, au declarat liderii din zona euro.

"Efectul de levier ar putea fi pana la un trilion (de euro), in functie de anumite ipoteze cu privire la condiţiile de piaţă şi de reacţia investitorilor", a declarat Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European.

"Nu este nimic secret în toate acestea, desi nu este uşor de explicat, dar ne vom majora resursele disponibile, nu este atat de spectaculos. Băncile au făcut acest lucru timp de secole, aceasta a fost afacerea lor de bază, in anumite limite", a adaugat el.