www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Erste Group: Atingerea tintei de deficit de 3% din PIB in 2012 este dificila

Autor: Bancherul.ro
2011-10-21 08:11
Primul ministru Emil Boc a declarat la începutul acestei săptămâni că o primă variantă a bugetului de stat pe 2012 a fost finalizată de către guvern, dar varianta finală va fi trimisă Parlamentului după discutarea cu FMI si Uniunea Europeană a cresterii economice si a deficitului bugetar pentru anul viitor, se arata in ultimul raport realizat de Erste Group.

Comisia Europeană va publica estimarea sa de crestere economică pe data de 24 octombrie si noul scenariu va indica, cel mai posibil, o valoare mai mică având în vedere provocările majore prin care trece mediul international. Boc a specificat că varianta de buget aflată în prezent în discutie se bazează pe estimările economice valabile vara trecută (crestere economică de 3,5% si deficit bugetar de 3% din PIB).

O misiune comună FMI/UE va vizita Bucurestiul săptămâna viitoare pentru a treia revizuire periodică a actualului acord preventiv. Anterior, directorul adjunct al FMI David Lipton îsi exprimase încrederea în capacitatea României de a atinge tinta de deficit bugetar pentru 2011, mentionând însă că atingerea tintei în anul 2012 rămâne o provocare.

Opinia noastră este că atingerea tintei de deficit de 3% din PIB (ESA95) este dificilă în 2012, inclusiv datorită volumului mare de arierate generate de companiile de stat. Este mai mult decât evidentă imposibilitatea achitării integrale a celor 5 miliarde de euro reprezentând arierate într-un singur an, mai ales în conditiile unei restructurări insuficiente a companiilor de stat.

Pe de altă parte, am revizuit recent estimarea noastră de crestere economică pentru 2012 la 1,9% (de la 2,9%) si ne asteptăm ca si FMI să facă o modificare în acelasi sens, fiind sanse destul
de mari ca România să nu mai beneficieze în 2012 de o recoltă agricolă abundentă, la fel ca în acest an.

Apropierea alegerilor ar putea deschide calea unor cheltuieli bugetare mai mari, în timp ce reformele ar putea încetini. Prognoza noastră de deficit bugetar pentru 2012 este de 4,2% din PIB (ESA 95).

Ministerul de Finante a emis obligatiuni pe 2 ani

Randamentul mediu la licitatia pentru obligatiuni pe 2 ani a fost de 7,4% iar volumul plasat s-a situat la 800 milioane lei, conform planurilor initiale. Aceasta a fost prima emisiune de obligatiuni pe 2 ani din 2011. La o licitatie din luna septembrie pentru obligatiuni pe 3 ani randamentul mediu s-a situat la 7,49%.

Emisiunea a fost suprasubscrisă iar investitorii au plasat oferte de cumpărare de 1,5 miliarde euro. Emisiunea de obligatiuni a Ministerului de Finante a venit după o tranzactie repo la o săptămână organizată de BNR tot luni, ce a atras atentia unui număr de doar două bănci. BNR a furnizat lichiditate într-un volum total de 1,1 miliarde lei, la o dobândă de 6,25%.

Cu toate că inflatia a intrat recent în tinta BNR, ne asteptăm ca ea să crească din nou la anul. Banca centrală ar putea mentine dobânda de politică monetară la un nivel destul de ridicat în 2012 (de 6,25%), iar randamentele obligatiunilor la 5 ani s-ar putea stabiliza în jurul nivelului actual de 7,5% în decembrie înainte să se reducă la 7,3% în iunie.

Ministerul de Finante ar putea emite din nou euroobligatiuni pe pietele internationale (Europa sau SUA) în noiembrie iar un oficial a spus că în prezent piata americană arată mai atractivă datorită preferintei investitorilor pentru maturităti mai lungi.

Referitor la piata locală, oficialul din cadrul Ministerului de Finante a spus că investitorii nu sunt interesati de obligatiunile pe 10 ani si de aceea Ministerul de Finante se va concentra pe maturităti sub 5 ani. El a adăugat că Ministerul de Finante are o rezervă de lichiditate importantă iar randamentele s-ar putea reduce la finalul acestui an si la începutul lui 2012.