www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



EDUCATIE FINANCIARA: Cum putem obtine castiguri foarte bune cu un fond de investitii

Autor: Bancherul.ro
2011-10-20 00:32
Investitia constanta, disciplinata, pe termen lung, intr-un portofoliu diversificat de actiuni si obligatiuni administrat de un fond de investitii poate aduce cele mai bune castiguri in viitor, considera reprezentantii OTP Asset Management.

"Crearea unui portofoliu diversificat, o parte in fonduri de actiuni si alta in cele de obligatiuni, pe termen lung, de 7-10 ani, poate aduce randamente foarte bune. Este foarte importanta insa disciplina, obiceiul de a investi constant sume mici in respectivul portofoliu", spune Dan Popovici, director de investitii in cadrul OTP Asset Management.

Avantajul celor care-si investesc banii intr-un fond de investitii este faptul ca beneficiaza de consultanta profesionista din partea administratorilor de fonduri. Multi dintre cei care au investit in actiuni nu au timp sa urmareasca evolutia portofoliului si astfel pot rata diverse oportunitati, precum momentul optim in care sa-si marcheze castigul. Un manager de fond nu poate rata un astfel de moment, pentru ca este platit sa administreze cat mai eficient banii clientilor.

Multi incearca sa compare randamentul unui fond de investitii in obligatiuni cu cel al unui depozit bancar, cu dobanzi asemanatoare (in cazul fondului de obligatiuni in lei al OTP Bank, randamentul anualizat aferent ultimelor luni a fost de 6,5%).

Insa avantajul de partea fondului este faptul ca acesta ofera acces nerestrictionat la lichiditati. Astfel, daca in cazul unui depozit trebuie sa astepti pana la termen (una, trei, sase, noua sau 12 luni) pentru a incasa dobanda, la un fond poti intra oricand in posesia sumelor de bani cu randamentul aferent la acea data.

In plus, nu exista comision de retragere, cum nu exista nici comision pentru depunerea sumelor de bani intr-un fond de investitii, singura taxa fiind cea de administrare a fondului. Costurile totale mai includ insa comisioanele aferente contului bancar prin care se deruleaza tranzactiile aferente fondului, mai exact administrarea contului bancar si eventual comisionul de retragere a numerarului sau cel de transfer a sumelor de bani.

Avantajele investitiei in fonduri de tip obligatiuni