www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Viceguvernatorul Bogdan Olteanu: BNR pregateste legislatia pentru salvarea bancilor in situatii de urgenta. Exista retineri in privinta nationalizarilor

Autor: Bancherul.ro
2011-10-18 13:38
Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat astazi ca banca centrala pregateste un set de norme utilizate la nivel mondial pentru salvarea bancilor ajunse in situatii de urgenta. El precizeaza ca BNR are retineri cu privire la masurile de nationalizare a unei banci si incearca sa gaseasca solutii in care sa nu fie implicate fonduri de la buget, astfel ca Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar ar putea primi puteri suplimentare pentru gestionarea bancilor in dificultate.

"Lucram in prezent la legistalatia in domeniul macrostabilititatii, la masuri posibile de interventie in situatii de amenintari la adresa stabilitatii financiare. Practic, este vorba de utilizarea acelor instrumente utilizate in multe alte alte tari ale lumii sau care au fost utilizate dupa izbucnirea crizei in 2007-2008", a spus Olteanu.

Este vorba de instrumente pe care BNR le foloseste in relatia cu bancile comerciale, deci nu vor avea niciun fel de efect asupra pietei sau asupra deponentilor sau altor clienti ai bancilor, ele tin de administrarea relatiei dintre banca centrala si bancile comerciale.

„O buna parte din acest set legislativ este deja in vigoare, dar la nivel global legislatia evolueaza, apar noi instrumente, apar noi pirghii ce se folesc, si de indata ce sunt construite ca si mecanism, le transpunem si noi pentru a putea fi folosite pentru situatii de urgenta”, a spus Olteanu.

„Nu ne asteptam ca aceste situatii sa se intample, dar trebuie sa fim pregatiti. Trebuie sa facem planuri de interventie si sa ne asiguram legislatia de interventie. Incercand, subliniez, ca in paralel sa luam masurile preventive sa nu ajugem acolo. Vrem sa avem la dispozitie toate acele instrumente cunoscute pentru a asigura stabilitatea financiara”, a precizat reprezentantul BNR.

In situatii de urgenta, BNR utilizeaza doua tipuri de instrumente: cele legate de lichiditate si cele legate de solvabilitate. BNR poate asigura bancilor lichiditate pe baza finantarilor de urgenta, prin rata lombard, pe dobanda de refinantare, in functie de fiecare caz, iar aici exista toata legislatia necesara.

„In privinta interventiilor in cazul problemelor de solvabilitate sau de riscuri de solvabilitate, aici sunt cateva instrumente care se folosesc la nivel global. De la cele mai radicale, precum nationalizari, (iar aici avem retineri inclusiv principiale, dar vedem ca Belgia si Marea Britanie au facut nationalizari de banci), pana la transferul unor active sau pasive de la o banca amenintata catre o alta banca puternica, ceea ce permite conservarea depozitelor cetatenilor intr-o banca solida”, a precizat Olteanu.

„Principiul pe care-l luam in discutie in Romania este acela al neimplicarii bugetului (care oricum nu ar dispune de resurse n.r.). Incercam sa construim acele solutii care sa nu implice suportarea de catre bugetul public a unor costuri potentiale de restructurare. Subliniez ca in acest moment nu se arata vreo situatie in care sa fie necesara finantarea unei restructurari de banca”, a spus Olteanu.

Pana acum BNR nu a fost nevoita sa adopte niciun fel de masuri de urgenta, pentru ca in continuare indicatorii de solvabilitate si lichiditate sunt buni, unii dintre acesti indicatori fiind urmariti acum zilnic.

„Noi oricum suntem de multa vreme cu un pas inaintea altor tari in privinta capitalizarii bancilor, indicatorii de solvabilitate sunt sensibili mai inalti decat in alte tari europene si incercam sa pastram aceasta situatie ca o masura de siguranta”, a precizat Olteanu.

Totusi, si bancile romanesti au nevoie de capital suplimentar, preventiv, pentru ca supravegherea priveste situatia pe termen mai lung nu doar fotografia zilei. Pentru a a preveni riscuri legate de amenintari externe, in scenariile pe care le avem poate fi necesar ca preventiv sa se aduca mai mult capital la unele banci, a explicat viceguvernatorul BNR.