www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cererea de locuinte a crescut semnificativ, iar preturile vor mai creste, spune o agentie imobiliara

Autor: Bancherul.ro
2008-06-05 21:39
Chiar dacă agentiile imobiliare au anuntat o scădere a tranzactiilor imobiliare la nivelul Capitalei, cererea de locuinte a înregistrat o crestere semnificativă de la începutul anului, iar preturile locuintelor vor creste până în toamnă cu 5-10%, sustin reprezentantii companiei imobiliare Esop.

"La nivelul Capitalei, cererea de locuinte noi nu numai că nu a scăzut, dar a înregistrat o crestere semnificativă de la începutul anului. Oamenii au în continuare nevoie de case, iar deficitul de locuinte noi este încă existent si are valori mari. Există, într-adevăr, în acest moment, un număr impresionant de proiecte rezidentiale în derulare, dar foarte putine dintre ele au fost deja date în folosintă, iar finalizările anuntate pentru sfârsitul acestui an vor rezolva problema într-un procent mic", sustin reprezentantii Esop.

Potrivit consultantilor companiei imobiliare, există si această primă perceptie că preturile vor scădea, alimentată de zvonuri, de exemplul criza din SUA sau de declaratii hazardate ale anumitor persoane din real estet si nu numai. Cu toate acestea, analizele companiei imobiliare indică faptul că preturile nu vor putea decât să crească în următoarea perioadă.

"Întrebarea logică este de unde ar putea veni această scădere, în conditiile în care pretul terenurilor creste, pretul materialelor de constructie creste alarmant, fortă de muncă în constructii e în continuare o problemă si creste si ea că si cost si, mai mult decât atât, băncile care finantează proiectele impun conditii din ce în ce mai severe. Asadar, având în vedere cererea de pe piată nesatisfăcută si în asteptare, presiunea exercitată de cresterea chiriilor si a costurilor privind constructiile, considerăm că e greu de crezut că în toamnă vor scădea preturile. Dimpotrivă, analizele noastre sugerează, până în toamnă, cresteri de 5 până 10% la pretul locuintelor", a declarat Irina Petrescu, partener la compania imobiliară Esop Consulting.

Reprezentantii Esop mai spun în analiza despre situatia reală a blocajului din piata imobiliară că bucurestenii au nevoie de case, vor să-si cumpere o locuintă a lor si sunt atenti la întreagă evolutie a acestui fenomen. Ba chiar mai mult, sunt atât de atenti încât iau în seamă fiecare zvon, fiecare părere, fiecare idee si, mai ales, fiecare articol apărut în presă, în speranta – firească dealtfel – că ar putea transformă achizitia locuintei lor într-o afacere sau, cel putin, că ar putea găsi un apartament considerabil mai ieftin fată de preturile vehiculate în piată de profil.

"Dată fiind această situatie, agentiile imobiliare anuntă o scădere din ce în ce mai mare a tranzactiilor imobiliare, iar această realitate a dus la discutii despre un blocaj pe piată imobiliară, despre o scădere a preturilor, ba mai mult despre o prăbusire a pietei în următoarele luni. Dacă s-ar face un sondaj 90% din populatie, simpli privitori, dar si o parte din cei care lucrează în această industrie, ar afirmă aceleasi lucruri; toti au deja viziunea unui colaps, pentru că acesta este perceptia generală, alimentată de mai multe declaratii contradictorii, a mai spus Irina Petrescu.

Analistii Esop mai spun că această cauza reală a blocajului este dată de scepticismul cumpărătorilor. "Toată acesta conjunctură a fost alimetată în timp de zvonistică. Oamenii au în continuare aceeasi nevoie de case, dar le e teamă să cumpere, sau asteaptă minunea mult vehiculată a scăderii preturilor. Asadar, piata imobiliară se confruntă cu un mare scepticism din partea clientilor, în acest moment. Pe de o parte, ei nu vor să plătească o sumă pe o locuintă al cărei pret ar putea scădea iar pe de altă parte, având exemplele câtorva proiecte cu dezvoltatori mai putin seriosi, au dezvoltat o doză de neîncredere între ceea ce cumpără pe hârtie si ceea ce li se oferă la sfârsit", încheie consultantii imobiliari.