www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Erste Bank si-a facut curatenie in activele “toxice”. Pretul: pierderi de 800 mil euro si recapitalizarea BCR cu 100 mil euro. Raiffeisen spune ca ramane profitabila

Autor: Bancherul.ro
2011-10-10 22:17
Erste Bank , actionarul majoritar al BCR, a surprins astazi piata luand decizia sa foloseasca profitul din acest an pentru a-si acoperi activele "toxice" din bilant, o masura pe care conducerea bancii o considera necesara pentru ca institutia sa fie pregatita sa faca fata efectelor crizei datoriilor suverane.

In consecinta, banca a anuntat ca ar putea termina anul cu pierderi de 770-800 milioane euro, pentru prima data dupa 1988, dupa ce in primele trei trimestre a facut un profit de 700 milioane euro, iar analistii asteptau un castig de aproape un miliard de euro in decembrie.

Cauza: curatirea bilantului contabil afectat de criza prin inregistrarea unor costuri de 1,6 miliarde euro ca urmare a reevaluarii activelor si constituirii de provizioane suplimentare in tarile de la periferia Europei, din Ungaria si din Romania, tari afectate serios de criza.

“Nu este momentul pentru semne de intrebare, in special pentru semne de intrebare din bilantul bancilor”, a declarat Andreas Treichl, presedintele Erste Bank, in cadrul unei conferinte de presa. "Am decis astfel sa devenim mai puternici pentru a fi pregatiti in vremuri grele. E o decizie foarte dureroasa, dar corecta", a precizat el.

Cealalta banca austriaca prezenta in Romania, Raiffeisen, a anuntat ulterior ca este mult mai putin afectata de criza, astfel incat se asteapta sa termine anul cu profit.

In contextul in care criza datoriilor suverane din Europa nu pare a se finaliza prea curand, Erste a decis ca in loc sa plateasca dividende actionarilor si sa ramburseze ajutorul de la statul austriac in valoare de 1,2 miliarde de euro, sa-si curete bilantul si sa-si marcheze pierderile.

Andreas Treichl, presedintele Erste Bank, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca banca nu va avea nevoie de ajutoare suplimentare de la stat, in contextul in care guvernele europene se gandesc la planuri pentru majorarea capitalului bancilor, pentru a preveni o criza bancara in cazul falimentului Greciei.

In plus, Treichl a spus ca in urma acestor masuri, Erste va putea, de anul viitor, sa inregistreze din nou profituri trimestriale de 250 milioane euro. Actiunile Erste au scazut la Bursa din Viena cu peste 9% dupa anuntul facut de banca, in timp ce concurentul Raiffeisen a inregistrat o scadere de 4,7%.

In urma acestor masuri, rata capitalului de baza (Core Tier 1) va ramane la 9,2% la sfarsitul anului, neschimbata fata de decembrie 2010, estimeaza Erste.

"Am platit prea mult pentru BCR dar inca nu ne pare rau"

In cazul BCR, dupa cum a anuntat Erste, s-a procedat la o amortizare (write down) a fondului commercial (goodwill), care reprezinta diferenta dintre pretul de piata al bancii si valoarea activelor, in valoare neta de 627 milioane euro (700 milioane incluzand impozitul), ceea ce va afecta rezultatul bancii din acest an dar nu si capitalul obligatoriu sau tangibil. Aceasta inseamna ca valoarea fondului comercial al BCR ramane la 1,1 miliarde euro, dup a ce in 2006 Erste a platit pentru achizitia pachetului majoritar al BCR de sase ori valoarea contabila a bancii.

"Pretul platit pentru BCR a fost intr-adevar foarte mare din actuala perspectiva, pentru ca tranzactia s-a facut intr-un moment de boom, dar pe de alta parte nimeni din conducerea bancii sau din consiliul de supraveghere nu poate spune ca nu a fost o decizie buna de a investi in Romania", a spus Treichl.

"Nu am prevazut ca va urma o criza dupa un an de la achizitie, poate ca aceasta a fost greseala noastra, insa va veni din nou o perioada de crestere, si in Romania avem o banca foarte buna, am facut o reevaluare importanta dar inca suntem multumiti ca suntem proprietarii BCR", a adaugat Treichl.

Noua politica in Ungaria: doar credite in forinti

Treichl a precizat, in cadrul conferintei de presa, ca in Ungaria banca isi va schimba strategia, in contextul masurilor luate de autoriati in cazul creditelor in valuta, astfel incat banca va acorda doar credite pentru consum in forinti si va incerca pe parcurs sa se autofinanteze. Creditele in euro vor fi acordate doar in cazurile in care se justifica utilizarea monedei europene.

"In urma cu trei ani am sugerat aceasta politica si bancii centrale din Ungaria, dar fara succes", a spus Treichl.

"Am ajuns la concluzia ca finantarea intra-grup nu este o finantare ci mai degraba un transfer de capital, de aceea vom incerca ca banca din Ungaria sa devina independenta in ceea ce priveste finantarea", a precizat Treichl.

Erste urmeaza sa majoreze cu pana la 600 milioane euro capitalul bancii din Ungaria.