www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Guvernul Belgiei s-a oferit sa cumpere Dexia cu 4 miliarde euro

Autor: Bancherul.ro
2011-10-10 08:18
Guvernul belgian s-a oferit sa cumpere afacerile din Belgia ale Dexia pentru 4 miliarde de euro şi va acoperi cea mai mare parte de garanţiile necesare pentru activele ramase ale grupului-mamă, a declarat luni prim-ministrul belgian, citat de agentiile de presa internationale.

Conform planului, statul va prelua Dexia Bank Belgium, care este cea mai mare divizie de retail a Dexia, cu 6.000 de angajaţi şi depozite în valoare totală de 80 miliarde de euro detinute de 4 milioane de clienti.

Dexia va ramane cu active de 90 de miliarde de euro, unele dintre ele toxice, acoperite de garanţii de stat - 60.5% din Belgia, 36,5% din Franţa şi 3% din Luxemburg.

Esecul Dexia a fost cauzat de faptul ca banca a avut o strategie de a acorda finantari pe termen lung, in special municipalitatilor, pe baza resurselor obtinute pe termen scurt. Insa din cauza crizei datoriilor suverane, banca nu a mai avut acces la fonduri de refinantare, problema agravandu-se din cauza expunerii ridicate a bancii in Grecia.

Dexia are expuneri in credite la nivel mondial in valoare de 700 miliarde dolari – de peste doua ori mai mari decât PIB-ul Greciei - iar salvarea sa a ridicat ingrijorarea investitorilor privind soliditatea bancilor europene in general.

"Am ajuns la un acord privind împărţirea echitabilă a costurilor pentru gestionarea băncii rele," a spus prim-ministrul belgian Yves Leterme la o conferinţă de presă în primele ore ale dimineţii de luni.

Banca franco-belgiană încă nu a anunţat dacă va aproba planul de salvare, convenit de guvernele din Franţa, Belgia şi Luxemburg. Consiliul de administraţie al bancii s-a reunit duminica seara pentru a lua o decizie.

Cazul Dexia aminteste de reorganizarea grupului Fortis în octombrie 2008 de către Olanda, Belgia şi BNP Paribas. Atunci, acţionarii bancii nu au fost de acord cu conditiile iniţiale oferite şi s-a ajuns la un acord în condiţii îmbunătăţite abia şase luni mai târziu.

Guvernele s-au grabit să sprijine Dexia după ce aceasta a devenit prima victimă a crizei datoriilor suverane din zona euro, banca nemaiavand acces la resurse de finantare iar actiunile sale s-au prabusit cu 42% saptamana trecuta.

Dexia ar urma să anunţe si vânzarea planificată a unor active sănătoase, cum ar fi DenizBank în Turcia.

Pentru Belgia, în special, salvarea Dexia s-ar putea dovedi costisitoare. Datoria publica a tarii a fost de 96,2% din PIB anul trecut, mai mica doar decat a Greciei şi Italiei din rândul membrilor zonei euro şi la fel ca a Irlandei, tara ce a trebuit sa fie salvata de la faliment.

Ministrul belgian de finante Didier Reynders a declarat că preluarea Dexiei de catre stat nu va ridica datoria Belgiei la peste 100% din PIB.

Costul salvarii Dexia a determinat agentia de evaluare Moody's sa avertizeze Belgia ca ar putea reduce ratingul Aa1 al obligatiunilor suverane.