www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Piata cardurilor de debit, dominata de 6 banci

Autor: Bancherul.ro
2011-10-04 22:41
Piata cardurilor de debit este dominata de 6 banci care detin impreuna aproape 9,5 milioane de carduri dintr-un total de 10,6 milioane de astfel de carduri raportate la BNR, rezulta din topul bancilor cu cele mai multe carduri de debit.

Primele trei banci romanesti s-au dovedit in acest an si cei mai active. BCR si BRD s-au duelat pe frontul noilor tipuri de carduri contactless destinate platii biletelor pentru transportul in comun in Bucuresti dar si in alte orase din tara.

Alte banci, precum Raiffeisen Bank, au lansat carduri tip affinity, dedicate unei cauze sociale: cardul Smurd. Daca un sfert (500.000) din clientii Raiffeisen isi iau card SMURD, banca doneaza in doar un an 8 milioane euro pentru cumpararea unui avion, conform estimarilor institutiei de credit.

BCR a anuntat ca a vandut peste 10.000 de carduri Zambet BCR in primele trei luni de la lansare.

BRD a lansat la Sibiu plata cu cardul MasterCard contactless in transportul in comun, o premiera europeana. Vezi aici mai multe detalii

BRD a devenit promotorul solutiei de plata cu cardul in transportul in comun, cu peste 30.000 de carduri contactless emise, dupa cum a anuntat banca.

O alta banca activa pe piata cardurilor este Millennium Bank. Astfel, utilizatorii unui card de salariu Millennium Bank primesc inapoi 3% din valoarea cumparaturilor, in limita a 100 lei lunar, aceasta fiind una dintre principalele noutati de pe piata cardurilor de debit.

Numarul de carduri, precum si numarul si valoarea tranzactiilor, in crestere

Numarul de carduri de debit valide in circulatie era la finalul primelor sase luni ale anului de 10,68 milioane de unitati, cu aproape 108.000 mai multe decat in primul trimestru, perioada in care numarul de noi carduri a avansat cu 104.654 de unitati fata de ultimele trei luni din 2010.

Si numarul tranzactiilor cu cardurile de debit a crescut spectaculos in trimestrul doi al acestui an, de la 23,82 la 25,74 milioane de tranzactii.

De asemenea, valoarea tranzactiilor a fost de peste 3,95 miliarde lei, fata de 3,56 miliarde in primul trimestru.