www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Studiu al Consiliului Concurentei: Cat au economisit clientii bancilor in urma aplicarii OUG 50

Autor: Bancherul.ro
2011-10-02 20:04
Ulterior aparitiei OUG 50, care a eliminat in unele cazuri sau a redus in altele comisioanele de rambursare anticipata a creditelor, numarul creditelor de refinantare a crescut semnificativ, arata un studiu realizat de Consiliul Concurentei cu sprijinul BNR si ARB, pe baza datelor culese de la banci in perioada mai 2009-mai 2011. Studiul a analizat impactul OUG asupra creditelor de refinantare si de rambursari anticipate partiale.

Comisionul de rambursare anticipata este un factor important care influenteaza mobilitatea clientilor intre banci.

Anterior aplicarii OUG 50, bancile percepeau comisioane pentru rambursarea anticipata a unui credit de 1-6% din valoarea acestuia. Ordonanta a impus ca acest comision sa fie 0 in cazul creditelor cu dobanda variabila respectiv 1% la creditele cu dobanda fixa si 0,5% la aceleasi credite cand mai erau doi ani pana la finalizarea contractului.

Dupa aplicarea OUG 50, in perioada iunie 2010 – mai 2011, au existat 160.000 de credite refinantate si 229.000 de credite rambursate anticipat partial. Volumul creditelor refinantate s-a ridicat la 2,1 miliarde de lei iar cel al rambursarilor anticipate de 542 milioane lei.

Clientii care au facut refinantari au economisit 65 de milioane de lei, respectiv 10 milioane de euro, sume aferente nemaiachitarii unui comision mediu de rambursare anticipata de 3% cat era inainte de eliminarea acestuia prin OUG 50, iar in cazul creditelor rambursate anticipat, economiile au fost de 16 milioane de lei, respectiv 7,8 milioane euro. In total, au fost economii de 81 milioane de lei şi 17,8 milioane de euro, adică peste 37 milioane de euro. 

"OUG 50/2010 a fost una dintre rarele ocazii când România a fost în avangarda Europei'', a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu (foto). 

Acesta a explicat că, spre deosebire de situaţia din Europa, în România ordonanţa se aplică atât creditelor în derulare, cât şi creditelor cu garanţie imobiliară. Cu toate acestea, Chiriţoiu a ţinut să sublinieze că o mai multă flexibilitate din partea tuturor părţilor ar fi dus la un rezultat mai bun.