www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ne vom putea face testamentul si pentru banii depusi in banci

Autor: Bancherul.ro
2011-09-29 16:18
Cei care depun bani sau alte titluri de valoare in banci va putea insera in contract si o dispozitie testamentara prin care sunt desemnati beneficiarii respectivelor bunurilor.

Prevederea este inclusa in ordinul nr. 1.903/ 2011 emis de Ministerul Justitiei privind conditiile de forma necesare pentru valabilitatea dispozitiilor testamentare privind sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare depuse de clientii institutiilor de credit. Ordinul urmeaza dispozitiile noului cod civil, care va intra in vigoare de la 1 octombrie.

Ce prevede ordinul:

Avand in vedere prevederile art. 100 pct. 2 si art. 214 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, in temeiul dispozitiilor art. 13 din Hotararea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Justitiei, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul justitiei emite urmatorul ordin:

Art. 1. - (1) Deponentul unor sume de bani, valori sau titluri de valoare la o institutie de credit poate dispune de acestea, pentru cauza de moarte, printr-o dispozitie testamentara cuprinsa in cadrul conventiei incheiate cu institutia de credit
(2) Dispozitia testamentara intocmita in conditiile aratate la alin. (1) poate avea ca obiect numai sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare depuse de testator la acea institutie de credit.

Art. 2. - (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, testatorul va completa prin scriere olografa clauza cuprinzand dispozitia testamentara, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin
(2) Dispozitia testamentara cuprinde desemnarea directa sau indirecta a beneficiarului acesteia, obiectul, semnatura testatorului, precum si data intocmirii
(3) In cazul in care testatorul nu poate completa prin scriere olografa clauza cuprinzand dispozitia testamentara, acesta va fi indrumat de catre functionarii institutiei de credit sa incheie un testament autentic.

Art. 3. - (1) Desemnarea beneficiarului clauzei testamentare trebuie sa contina suficiente elemente de identificare, astfel incat acesta sa poata fi determinat sau determinabil la momentul deschiderii mostenirii
(2) Atunci cand este posibil, beneficiarul/beneficiarii dispozitiei testamentare va fi identificat/vor fi identificati prin urmatoarele elemente: numele si prenumele, domiciliul sau resedinta ori, pentru persoane juridice, denumirea si sediul lor. De asemenea, clauza testamentara va cuprinde si codul numeric personal sau, in cazul persoanelor juridice, atributele de identificare ale acestora, daca acestea sunt cunoscute de testator.

Art. 4. - Dispozitia testamentara se completeaza, se semneaza si se dateaza de catre testator numai in prezenta a 2 functionari ai institutiei de credit, special imputerniciti in acest scop, care semneaza conventia alaturi de testator.

Art. 5. - (1) Institutia de credit are obligatia de a comunica de indata Uniunii Nationale a Notarilor Publici datele necesare inscrierii dispozitiei testamentare in Registrul national notarial
(2) Dispozitiile prevazute la alin. (1) se aplica in mod corespunzator si in cazul modificarii, revocarii sau al retractarii revocarii dispozitiei testamentare de catre testator, precum si in cazul in care, pana la data decesului testatorului, contul curent, depozitul sau alt instrument bancar in care au fost depuse de catre acesta sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare a fost lichidat
(3) Procedura comunicarii si inscrierii datelor in Registrul national notarial se stabileste de catre Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania si va fi adusa la cunostinta institutiilor de credit prin postarea pe pagina de internet a acesteia.

Art. 6. - Institutia de credit va putea proceda la predarea legatului al carui obiect il constituie sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare numai in baza hotararii judecatoresti sau, dupa caz, a certificatului de mostenitor prin care se constata valabilitatea dispozitiei testamentare si calitatea de legatar.

Art. 7. - Institutia de credit are obligatia de a furniza de indata, la solicitarea instantei de judecata sau a notarului public, in cadrul dezbaterii procedurii succesorale, toate informatiile cu privire la sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare depuse de catre defunct.

Art. 8. - Prevederile prezentului ordin se duc la indeplinire de catre institutiile de credit si de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania.

Art. 9. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si intra in vigoare la data intrarii in vigoare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata.

Ministrul justitiei,
Catalin Marian Predoiu
Bucuresti, 20 septembrie 2011.
Nr. 1.903/C.