www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cat va fi cursul la sfarsitul anului? Prognoza BCR: 4,29, dar ING nu exclude ca temporar sa ajunga la 4,5!

Autor: Bancherul.ro
2011-09-25 16:05
In contextul cresterii aversiunii faţă de risc la nivel global, cursul valutar a depasit saptamana trecuta pragul de 4,3 lei pentru un euro.

Leul, alaturi de coroana ceha, a fost insa printre cele mai stabile monede din regiune, in conditiile in care zlotul polonez si forintul maghiar au inregistrat deprecieri mult mai puternice in ultima perioada. Vezi de ce.

Un raport al Reuters a mentionat ca BNR a intervenit indirect în piaţa valutară prin vânzarea în jurul a 20 de milioane de euro pentru a menţine leul la 4,3. Un purtator de cuvant al BNR a refuzat sa comenteze pe această temă.

Se pune astfel intrebarea: ce se va intampla cu leul in aceasta toamna?

Analistul BCR Eugen Sinca mentioneaza ca economia Romaniei este vulnerabila la miscarile bruste al cursului din cauza faptului ca o parte semnificativă a creditelor acordate sectorului privat sunt in valuta (63%, cele mai multe in euro), dar si din cauza efectului puternic si asimetric al cursului asupra inflatiei (creşterea preţurilor de consum atunci cand se depreciază leul si tendinta să rămână neschimbate atunci când leul se apreciaza).

BNR a declarat de mai multe ori ca va interveni in piata pentru a reduce volatilitatea cursului, dacă este necesar. In aceste conditii, economistul BCR estimeaza o rată de 4,28 lei/euro in luna decembrie.

Estimarea BCR pare mult mai aproape de realitate decat cea a analistilor ING, care dupa ce in trecut publicau cele mai pesimiste prognoze de evolutie ale leului acum au ajuns la cealalta extrema. ING estimeaza un curs de 4,25 lei/euro la finalul lui T3 si 4,20 lei in decembrie.

Cu toate acestea, analistul ING Vlad Muscalu nu se dezminte si considera ca o intensificare a crizei datoriilor suverane in Europa ar putea arunca, temporar, cursul la nivelul de 4,4 sau chiar 4,5 lei pentru un euro.

Asta pentru ca piata se asteapta ca leul sa fie aprat de BNR, cu atat mai mult cu cat banca centrala a dovedit in trecut ca sacrifica economia pentru stabilitatea cursului.