www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Seful FMI, Christine Lagarde, cere recapitalizarea bancilor europene

Autor: Bancherul.ro
2011-09-06 10:11
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a insistat luni că băncile europene au nevoie de capital suplimentar, transmite AFP.

'Credem că, pe ansamblu, este necesară recapitalizarea băncilor europene, astfel încât ele să fie suficient de puternice pentru a face faţă riscurilor legate de criza datoriilor şi creşterea economică slabă.', a afirmat oficialul FMI într-un interviu acordat publicaţiei germane 'Der Spiegel'. Recapitalizarea este necesară 'pentru a evita extinderea' problemelor, a adăugat Lagarde.

Luni dimineaţă, acţiunile băncilor europene au scăzut la bursă din cauza temerilor privind evoluţia economiei mondiale. Acţiunile Deutsche Bank au înregistrat un declin de 5,34%, la 24,63 euro iar acţiunile Commerzbank au scăzut cu 4,37% 1,84 euro.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional a repetat apelul făcut în urmă cu câteva zile privind majorarea urgentă a capitalului băncilor europene. Declaraţiile sale au fost criticate de unele oficialităţi europene, care au replicat că sistemul bancar european este adecvat capitalizat.

De asemenea, în interviu acordat publicaţiei germane, şeful FMI a apreciat că Germania, care are un excedent semnificativ la exporturi, ar trebui să stimuleze cererea internă deoarece acest fapt ar stimula economia Germaniei şi a statelor vecine.

Lagarde a criticat economia Germaniei că este dependentă de exporturi iar consumul intern este insuficient.

Asociaţiile bancare din Germania au anunţat săptămâna trecută că nu există nicio dovadă care să susţină opinia Fondului Monetar Internaţional potrivit căreia băncile europene ar putea avea nevoie de o majorare de capital de 200 miliarde de euro (287 miliarde de dolari).

'Nu înţelegem cum a ajuns FMI la această concluzie. Raportările financiare nu duc la o astfel de concluzie pentru băncile germane', a anunţat VOEB, o asociaţie bancară care reprezintă instituţiile de creditare care se confruntă cu probleme, precum WestLB şi HSH Nordbank.

O sursă europeană a declarat pentru Reuters că Fondul Monetar Internaţional a estimat că băncile europene s-ar putea confrunta cu un deficit de capital de 200 miliarde de euro (287 miliarde de dolari).

Michael Kemmer, liderul Asociaţiei bancare BdB, susţine că băncile germane sunt bine capitalizate, iar opinia FMI nu reflectă situaţia actuală a instituţiilor europene de creditare.

'Nu înţeleg cum au apărut aceste noi riscuri. Chiar şi înainte de testele de stres din UE, băncile şi-au majorat capitalul', a afirmat şeful BDB, care reprezintă şi Deutsche Bank şi Commerzbank.

Luna aceasta, băncile europene au raportat pierderi de 3 miliarde euro (2,5 miliarde de lire sterline) pentru obligaţiunile guvernamentale elene pe care le deţin dar ele au utilizat criterii diferite pentru evaluarea pierderilor.

Deprecierile de active raportate de bănci variază de la 21 la 50%, ceea ce arată că instituţiile financiare au moduri diferite de a aprecia în ce măsură îşi vor recupera banii investiţi în Grecia.

Comisia Europeană a apreciat că nu este necesară recapitalizarea băncilor mai mult decât s-a acceptat după publicarea recentelor teste de stres.