www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



OTP Bank tinteste 10% din programul de credite Mihail Kogalniceanu

Autor: Bancherul.ro
2011-09-02 10:42
OTP Bank si-a propus sa acorde in jur de 400 de linii de finantare pentru IMM-uri in cadrul programului cu dobanda subventionata de stat Mihail Kogalniceanu.

In conditiile in care Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), prin care se deruleaza programul, se asteapta ca 4.000 de firme sa accese aceste tipuri de credite in acest an, aceasta inseamna ca OTP vrea o cota de piata in jur de 10% din aceste credite, pentru care concureaza 10 banci selectate pentru acest program.

In prezent, OTP Bank are o cota de piata in jur de 1,7% din creditele acordate de banci persoanelor juridice. Toate celelalte banci mari implicate in finantarea IMM-urilor, precum BCR, BRD sau CEC Bank, participa la acest program.

"Am facut aceasta estimare pe baza rezultatelor realizate de banca in primele opt luni ale acestui an, perioada in care am aprobat linii de credit pentru 1.000 de clienti si luand in considerare ca fluxul de aprobare in cadrul prgramului Kogalniceanu este unul destul de simplificat, iar imprumutul poate fi acordat in maxim o saptamana", a spus Ramona Stefan, directorul de vanzari IMM la OTP Bank.

Roxana Hidan, directorul adjunct de dezvoltare retea la OTP Bank, spune ca banca mizeaza pe doua avantaje pentru atragerea clientilor selectati pentru a participa la acest program: linie de credit cu costuri avantajoase, atat in privinta dobanzilor cat mai ales la comisioane, precum si consultanta de calitate oferita fiecarui client.

Astfel, OTP Bank va acorda linii de credit prin programul Kogalniceanu cu o dobanda care include o marja fixa a bancii de 3,5%, la care se adauga ROBOR la trei luni. Este vorba de o marja mai mica cu 0,5-0,75 puncte procentuale fata de dobanda pentru liniile de credit standard ale bancii.

In conditiile in care valoarea ROBOR este in jurul a 6%, atunci dobanda pentru aceasta linie de credit este de aproxomativ 9,5%. Programul prevede insa ca statul subventioneaza pana la 70% din dobanda, in limita a 6,5%, ceea ce inseamna ca viitorii clienti ai OTP Bank vor plati o dobanda de 3%.

La dobanda se mai adauga insa un comision de acordare a creditului, de 1,5% din suma, un comision de rambursare in avans de 1,25%, precum si un comision de prelungire a liniei de credit pentru urmatorul an, de 1%.

OTP Bank a reusit sa-si majoreze cu 6,8% soldul creditelor acordate companiilor in prima parte a acestui an, fata de o crestere medie a pietei de 4,2%, banca avand un portofoliu de astfel de credite in valoare de 440 milioane lei.