www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Isarescu anticipeaza scaderea inflatiei la 4% in octombrie

Autor: Bancherul.ro
2011-07-15 15:35
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu exclude ca scăderea preţurilor de consum din iunie să continue şi în următoarele luni, în ipoteza unui an agricol bun, astfel încât rata anuală a inflaţiei să ajungă la sub 4% în septembrie.

"Despre inflaţie tot vorbim de 20 de ani şi nu am epuizat subiectul. Din păcate, cam de un an de zile, de când cu TVA-ul, specialiştii şi populaţia şi-au concentrat atenţia către rata anuală a inflaţiei şi au trecut în subsidiar ceilalţi indicatori importanţi. Este bine să te uiţi la toate, pentru că, dacă te uiţi la rata anuală, la cum cresc preţurile, este vizibil faptul că inflaţia în România a rămas înaltă din cauza unor şocuri lunare, ca TVA sau acciza la tutun. Dând la o parte aceste şocuri, avem în ultima perioadă o relativă stabilizare a inflaţiei undeva între 0,8% - 0,4%, iar anticipaţiile ar fi trebuit să se formeze în jurul acestor cifre. Rata medie anuală a inflaţiei este media ultimelor 12 luni anterioare. Prevăd că aceasta va coborî, în august, undeva spre 5% şi nu o să mai fim ultimii din Europa", a menţionat Isărescu.

"Eu nu exclud ca la începutul lui octombrie, când se va publica IPC (pe luna septembrie - n.r.), să avem o inflaţie de sub 4%. (…) Ipoteza unei rate lunare exact ca în luna iunie este probabilă şi în iulie şi în august şi eventual şi în septembrie. Cam acesta ar fi impactul unui an agricol care se anunţă bun", a spus Isărescu la un seminar pe tema inflaţiei.

"Sursa inflaţionistă n-a venit din cerere, ci în principal din componenta tutun, care are o pondere mare în IPC-ul românesc şi în preţurile volatile. S-ar putea întâmpla ca în două luni să vorbim despre altceva. Eu nu exclud ca la începutul lui octombrie, când se va publica raportul IPC valabil pentru septembrie, să avem o inflaţie chiar sub 4%, prognoza de jos. Putem vorbi de o rată lunară de 1,02%. Singura lecţie pe care o vom trage este că preţurile volatile sunt extrem de volatile, din această cauză se numesc aşa. Varianta cealaltă ar fi o creştere până la nivelul din mai sau iunie, de 0,2%. O rată lunară a inflaţiei de 0,2% o găseam în perioada 2007-2010. Cel mai probabil, rata pe care o vom avea în luna septembrie va fi undeva la jumătate, nici 3,8%, nici 5%, deci undeva pe la 4 şi ceva la sută", a spus guvernatorul BNR.

El a arătat că o altă variantă privind evoluţia inflaţiei în perioada următoare ar fi creşteri lunare uşoare, de 0,2%, care să nu includă şocuri externe sau prea multe volatilităţi. În acest scenariu rata anuală a inflaţiei s-ar plasa peste 4%.

"Câţiva analişti, să spunem mai pesimişti, vor spune că Banca Naţională a fost ajutată de cartof, alţii de legume, alţii că inflaţia va reveni. Se vor putea face foarte multe comentarii. Poziţia este să nu sărim dintr-o extremă în alta", a spus guvernatorul.

Pe de altă parte, şeful băncii centrale a precizat că mai sunt probleme de fond de rezolvat în ceea ce priveşte inflaţia, luând în considerare în primul rând preţurile la energia termică, pentru care s-au anunţat creşteri din toamnă.

Isărescu a explicat că, dacă subvenţia la energia termică va fi eliminată la nivelul întregii populaţii, contribuţia asupra indicelui preţurilor de consum va fi de 0,7-0,8%.

Preţurile de consum au scăzut cu 0,3% în iunie, faţă de mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare, astfel că rata anuală a inflaţiei s-a redus la 7,93%, de la 8,41% în luna anterioară. Potrivit datelor INS, în lunile de vară există o tendinţă de decelerare a inflaţiei, sau chiar de scădere a preţurilor, în condiţiile în care începe perioada de recoltare.

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului de variaţie ţintit, de 2-4%. Banca centrală a urcat şi prognoza pentru inflaţia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o ţintă de inflaţie de 3% plus/minus un punct procentual.