Fondul special pentru despagubirea celor cu depozite bancare negarantate |
Autor: Bancherul.ro 2011-07-12 18:37 |
|
Fondul special pentru despagubiri va deveni operational in trimestrul III 2011, sub administrarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar (FGDB). Rolul FS este de a asigura resursele financiare necesare platii despagubirilor pentru persoanele eventual prejudiciate in cursul administrarii speciale a unei institutii de credit. Practic, acest fond va acorda despagubiri pentru depozitele care nu intra in schema FGDB, adica a celor negarantate, scrie Fin.ro
In urma acordurilor incheiate de Romania cu FMI si Uniunea Europeana, incepand din acest an, Fondul Special pentru despagubiri va deveni operational. Potrivit BNR, acesta va asigura resursele necesare despagubirii creditorilor ale caror interese vor fi afectate de procesul de administrare speciala derulat la nivelul bancii pe care au finantat-o, fiind administrat de Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar. Nivelul tinta al FS a fost cuantificat de BNR folosind conceptul de „pierdere asteptata”, aplicat in cazul masurarii riscului de credit. In aceste conditii, specialistii bancii centrale au stabilit ca valoarea sumelor ce ar trebui colectate la FS pe parcursul anilor 2011-2015 se ridica la aproximativ 500 de milioane de lei.
„Avand in vedere pozitionarea situatiei curente a calitatii activelor in sistemul bancar in proximitatea unui maxim local pe ciclul riscului de credit in Romania, cuantumurile contributiilor anuale la FS au fost repartizate folosind o schema de tip progresiv, astfel incat impactul financiar asupra bancilor sa urmeze un profil anticiclic”, au aratat reprezentantii BNR.
Mecanismul prin care se asigura constituirea, administrarea si utilizarea fondului special pentru despagubiri este similar celui aplicabil constituirii resurselor destinate garantarii depozitelor. Astfel, fondurile care vor alimenta FS sunt alcatuite din cotizatii anuale si, dupa caz, cotizatii suplimentare impuse institutiilor de credit - persoane juridice romane, venituri din investirea sumelor acumulate la Fondul special si imprumuturi. Baza de calcul (pasivul negarantat) in functie de care se determina cotizatia fiecarei institutii de credit este stabilita ca fiind valoarea in lei a elementelor bilantiere de pasiv inregistrate in situatiile financiare anuale ale institutiei de credit din care se deduce soldul depozitelor garantate.
Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar este administratorul fondului special pentru despagubiri, Banca Nationala autoritatea care decide cu privire la dimensiunea fondului special de despagubiri si la modul in care se stabileste cuantumul cotei anuale a cotizatiei institutiilor de credit, care, potrivit actului normativ, poate fi de maximum 0,1% din pasivul negarantat.
Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar trebuie sa comunice bancilor cota cu care trebuie sa contribuie, in termen de cel mult 20 de zile de la implinirea termenului prevazut de reglementarile Bancii Nationale, pentru transmiterea situatiilor financiare anuale. Institutiile de credit sunt obligate sa plateasca Fondului cotizatia anuala, pana la cel tarziu 30 iunie, in fiecare an. In situatia in care resursele financiare acumulate la fondul special pentru despagubiri nu sunt suficiente pentru plata despagubirilor, fiecare banca plateste o cotizatie suplimentara, in termen de maximum 30 de zile de la primirea solicitarii din partea Fondului.
Desi prin resursele deja acumulate, Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar inregistreaza unul dintre cele mai ridicate niveluri ale gradului de acoperire din statele Uniunii Europene, BNR a structurat un nou plan de actiune care va permite cresterea valorii acestui indicator la 2%, in urmatorii patru ani. Totodata, vor fi majorate si cotele de contributie ale bancilor, de la 0,2% la 0,3%. In acest moment, plafonul de garantare a depozitelor este de 100.000 de euro, echivalent lei.
|
|