www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cristian Constantinescu, propus sa preia conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor

Autor: Bancherul.ro
2011-06-26 15:37
Cristian Constantinescu, fostul presedinte al Allianz-Tiriac, este propus de PDL, principalul partid de guvernamant, pentru poziţia de preşedinte al CSA, autoritatea de supraveghere a industriei de asigurari din Romania.

Cristian Constantinescu a dezvoltat Allianz-Tiriac de la zero pana la stadiul de cea mai mare companie de asigurari din Romania, el detinand aproape 3% din actiunile companiei.

El ar putea fi nevoit să-şi vândă acţiunile la Allianz-Ţiriac dacă va fi numit preşedinte al CSA. Acţiunile sale pot fi cotate la circa 7-8 milioane de euro, dacă firma este evaluată la circa 100% din valoarea primelor brute subscrise. În anii de boom, firmele de asigurări s-au vândut şi la 200% din valoarea anuală a primelor brute subscrise.

Constantinescu, 61 de ani, este cel care a pus bazele Allianz-Ţiriac în 1994 cu 3 milioane de dolari de la Ion Ţiriac, când a înfiinţat societatea de asigurări Ion Ţiriac, a cărei denumire a fost schimbată după preluarea unei participaţii de 51% de către grupul german Allianz în anul 2000 contra a 12 milioane de dolari.

Constantinescu a plecat de la conducerea companiei în luna mai 2010. Anterior a lucrat în reasigurări la Astra şi fosta Administraţie a Asigurărilor de Stat - ADAS.

Cristian Constantinescu s-a pronunţat de-a lungul timpului în defavoarea proiectului de asigurări obligatorii de locuinţe, susţinând că este nesustenabil ca şi cotaţie de primă, adică veniturile din prime (20 de euro la o asigurare de 20.000 de euro) nu ar acoperi eventualele obligaţii în cazul unui cutremur major.

De altfel, Allianz-Ţiriac nu a devenit membra a PAID - Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, institutie creată de 13 companii de asigurare pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor.

Constantinescu mai este cunoscut pentru criticile sale la adresa Comisiei de Supraveghere privind insuficienţa capitalizare a companiilor de asigurări şi a acceptării practicării de către companii a unor prime care nu ar acoperi real costul asigurărilor prin menţinerea rezervelor la un nivel insuficient.