www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ghetea: CEC Bank nu se privatizeaza si va fi sustinuta de stat pentru a ramane o banca de top

Autor: Bancherul.ro
2011-06-22 17:18
"In ceea ce priveste capitalizarea, nu pot decat sa va repet decat ceea ce primul ministru a exprimat acum cateva luni, si anume ca nu se pune problema unei privatizari si ca statul roman sustine CEC Bank pentru a ramane o banca de top. Asta in mod indirect inseamna si faptul ca statul roman va capitaliza banca intr-o perioada urmatoare. Nu pot sa va spun ca s-a luat sau nu s-a luat o decizie cu privire la momentul, la suma. etc. Sunt lucruri pe care numai actionarul le poate spune", a spus Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, intr-un interviu acordat Hotnews.

Intrebat daca respectiva capitalizare se va face intr-un timp rezonabil, Ghetea a spus:
"Nu stiu cum putem defini intervalul de timp rezonabil. Noi am avut un plan strategic, in care erau prevazuti niste bani sa intre sub forma de majorare de capital, bani noi de la actionar. Nu s-a putut realiza, din obiective obiective, dar si de motive subiective care tin, in opinia mea, de restrictiile de la Bruxelles, care spun ca ar putea fi vorba de un ajutor de stat. Cert este ca de la momentul de la care am preluat banca acum patru ani, cu echipa de 6.000 de oameni am reusit sa aducem banca pe profit. S-au inregistrat circa 112 milioane de euro ca proft brut, din care aproape 100 milioane de euro au fost utilizati pentru majorarea capitalului, respectiv pentru majorarea rezervelor, contribuind practic la cresterea fondurilor proprii ale bancii."

"Suntem in anul al patrulea, ultimul an din parcurgerea strategiei de dezvoltare 2007-2011, plan strategic care a avut ca obiectiv central transformarea Casei de Economii si Consemnatiuni intr-o banca universala. Noi am putea spune ca in foarte multe puncte ne-am atins acest tel inca de acum, chiar daca nu s-a sfarsit anul. Dar intotdeauna mai sunt destul de multe de facut, chiar si pe o imagine care apare din ce in ce mai clara, mai evidenta, ca suntem banca comerciala.

Am ajuns de pe locul 9 pe locul 4 in sistemul bancar, cota de piata a crescut de la 4,03% la 6,35%, lucrurile astea sunt palpabile. Avem 729 de unitati care arata a banci comerciale, din numarul total 1.180 de unitati cat are banca. Mai avem vreo 350 de unitati carora trebuie sa le schimbam imaginea, am facut pregatire profesionala cu foarte multi oameni. Pentru viitor trebuie sa ai capacitatea sa te adaptezi la mediu, sa te adaptezi la piata. In acesti patru ani ne-am transformat dintr-o casa de economii intr-o banca comerciala, am rezistat in criza, am facut profit in criza, am reusit sa ramanem in picioare avand niste indicatori buni de prudentialitate. Avem indicatori de prudentialitate in nivelurile medii pe sistem, lucru care iti da o anumita siguranta. Vom fi preocupati de recuperarea banilor avansati si care nu s-au intors pe diverse cai, pe cale amiabila, pe cale juridica, mergem pana la executarea silita.

Pe de alta parte trebuie sa ne dezvoltam si suntem pregatiti ca in momentul in care piata se va relansa sa oferim in continuare credite. Suntem un jucator important pe piata creditelor in agricultura. Sunetm un jucator pe piata creditului pentru accesarea fondurilor europene. Bineinteles ca putem face si alte lucruri. Din pacate nu pot sa vi le spun.

Dezvoltarea inseamna sa ne crestem cota de piata, nu nemasurat, pentru ca sunt niste limite. Daca nu avem capital nu ne putem creste foarte tare. Pe nisa noastra - mediul rural si orase mici - trebuie sa fim activi si sa nu pierdem terenul pe care il avem in prezent.

In privinta retelei de sucursale, Ghetea a declarat: "Preocuparea pentru eficienta este si va fi in continuare foarte importanta, in conditiile in care avem o retea mare, cu costuri ridicate, cu spatii care nu sunt utilizate judicios. Normal, in aceste conditii, te gandesti ca mai poti sa ajustezi profitul si dintr-o actiune din asta, de "back office" as putea spune. "