www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Masuri draconice in Ungaria: interzicerea creditelor ipotecare in euro, a executarilor silite si fixarea cursului de schimb, criticate de banca centrala

Autor: Bancherul.ro
2011-06-01 13:23
Anterior masurii de fixare a cursului de schimb in cazul creditelor in valuta, adica CHF, EUR si USD, Ungaria luase masuri draconice de protectie sociala a celor care obtinusera credite imobiliare, dar si de restrictionare a imprumuturilor in valuta: mai intai in CHF, de la finalul lui 2008, dupa izbucnirea crizei, cum s-a intamplat si in Romania, iar ulterior si in euro, ceea ce nu s-a intamplat la noi.

Masurile luate de guvernul Orban au fost deja criticate de Magyar Nemzeti Bank, banca centrala a Ungariei, care considera ca fixarea cursului de schimb va induce debitorilor falsa iluzie ca au scapat de riscul cursului de schimb.

Dimpotriva la noi creditele ipotecare in euro au fost sustinute de BNR si de guvern, inclusiv prin programul Prima Casa.

Bancilor din Ungaria le-a fost interzis sa scoata la licitatie prin executare silita imobilele celor care nu si-au mai putut plati ratele la banca. Acum, guvernul ungar a hotarat ridicarea moratoriului, din 1 iulie, insa doar in cazul ipotecilor cu valori de peste 30 de milioane de forinti (in jur de 110.000 euro), pentru care se contractasera credite de minim 20 milioane forinti, masura ce va fi valabila pana in 1 octombrie.

De asemenea, bancile nu au mai putut acorda credite in euro, spre care se orientasera dupa disparitia celor in franci, astfel ca au fost nevoite sa recurga la credite in forinti.

Acum, Guvernul ungar va permite băncilor reluarea creditării în euro, însă doar pentru cei cu venituri în moneda unică.

De asemenea, guvernul Orban a stabilit, de comun acord cu băncile, un curs fix pentru forint în raport cu principalele valute de creditare, curs la care îndatoraţii îşi vor plăti ratele lunare până la finalul anului 2014.

Ulterior va fi stabilit un sistem de cote pentru executarea garanţiilor, începând de la 2% la creditele cu întârzieri mai mari de 90 de zile în fiecare trimestru. Cota trimestrială va creşte în fiecare an cu un punct procentual, la 3% în 2013, 4% în 2014 şi 5% în 2015.

Astfel, pentru creditele în franci elveţieni, rata lunară se va plăti la un curs de 180 de forinţi pentru un franc, pentru euro rata fixă va fi de 250 de forinţi, iar pentru yeni japonezi – 2 forinţi.

În plus, executivul de la Budapesta a decis înfiinţarea unei agenţii guvernamentale care să cumpere locuinţele celor care nu-şi mai pot achita rata la bancă, iar ulterior să le închirieze foştilor proprietari.