www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Programul Prima Casa 4: S-a publicat conventia si protocolul-cadru ce va fi semnat de FNGCIMM cu bancile

Autor: Bancherul.ro
2011-05-31 10:21
In Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul pentru aprobarea Convenţiei privind implementarea programului „Prima casă“ şi a Convenţiei de garantare şi pentru reglementarea unor măsuri necesare pentru aplicarea prevederilor art. 10 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă“.

(VEZI Ordinul in documentul atasat)

După publicarea protocolului în Monitorul Oficial (anexa la acest Ordin), acesta va putea fi semnat de către Fondul Naţional de Garantare (FNGCIMM) cu băncile care şi-au exprimat opţiunea de a intra în program.

In jur de 11 banci s-au aratat interesate de noua forma a programului, a declarat Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM.

Reprezentantii BCR au declarat ca au trimis deja la BNR normele lor de aprobare a acestui tip de credit, fara a astepta publicarea protocolului in Monitorul Oficial, in timp ce alte banci, precum BRD au preferat sa astepte acest protocol, ale carui prevederi ar urma sa fie incluse in norme.

Saramet a precizat insa ca bancile puteau trimite la BNR normele de aprobare a creditelor fara a astepta publicarea protocolului in Monitorul Oficial.

Schimbările pe care le aduce noua variantă a programului permit şi celor care deţin deja o locuinţă să acceseze un credit pentru o a doua locuinţă, cu condiţia ca prima să nu aibă o suprafaţă mai mare de 50 mp, iar statul nu va mai prelua integral riscul de nerambursare, ci doar în proporţie de 50%.

FNGCIMM a anunţat săptămâna trecută că 11 bănci şi-au arătat intenţia de a participa la Programul Prima Casă 4, acestea reprezentând 80% din volumul portofoliului de garanţii.

Băncile trebuie să împartă de acum riscul pe jumătate cu statul, în condiţiile în care costurile creditelor şi avansul de 5% trebuie menţinute. Băncile comerciale care vor să intre în program trebuie să se înţeleagă cu Banca Naţională în privinţa normelor de creditare, pentru a avea voie să funcţioneze în condiţiile precizate mai sus.

Următorul pas îl au de făcut băncile, care au obligaţia de a-şi actualiza normele interne de creditare şi de a le supune spre aprobare Băncii Naţionale a României (BNR).