www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Printul Charles de Wales e cel mai mare ambasador al turismului romanesc

Autor: Bancherul.ro
2011-05-21 12:41
Printul Charles de Wales e cel mai mare ambasador al turismului Romanesc. Fara indoiala. Mai mare decat Nadia, Nastase, Hagi, Ceausescu, poate mai mare decat Dracula insusi. Pacat ca romanii nu preau stiu sa profite pentru a promova vizitele printului Charles in Romania inca din 1998 si admirabele proiecte ale acestuia, de renovare a caselor vechi si de stimulare a turismului si produselor ecologice.

Prinţul Charles de Wales i-a spus premierului român Emil Boc, vineri, la Palatul Victoria, că trebuie asigurat un echilibru între păstrarea tradiţiilor româneşti şi proiectele de dezvoltare, a informat Biroul de presă al Guvernului. Moştenitorul tronului Marii Britanii efectuează o vizită privată în România.

"Alteţa Sa Regală Charles, Prinţul de Wales, a apreciat potenţialul turistic al zonelor rurale din România, subliniind că trebuie asigurat un echilibru între păstrarea tradiţiilor şi proiectele de dezvoltare, pentru beneficii durabile atât în plan economic, cât şi în plan social", se arată în comunicatul Guvernului.

La rândul său, Emil Boc i-a mulţumit prinţului Charles pentru implicarea sa activă în promovarea mai multor proiecte de dezvoltare rurală în România şi a menţionat că valorificarea atât a potenţialului agricol, cât şi a celui turistic şi cultural al comunităţilor locale se numără printre obiectivele pe care Guvernul şi-a propus să le atingă folosind fondurile structurale şi cadrul oferit de Strategia UE pentru Regiunea Dunării, a menţionat sursa citată.

Principalul subiect abordat în cadrul întrevederii de la Guvern a vizat implementarea proiectelor de dezvoltare durabilă în zona rurală din România, fiind subliniat rolul important pe care îl joacă Secretariatul pentru Dezvoltare Durabilă, care funcţionează în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

La întrevedere au mai participat Răzvan Murgeanu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Marin Anton, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor, Ioana Muntean, secretar de stat, purtător de cuvânt al Guvernului, şi Luminiţa Odobescu, director general în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Din delegaţia britanică au mai făcut parte Martin Harris, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, Justin Mundy, director executiv al Compartimentului Internaţional pentru Sustenabilitate al Fundaţiilor ASR Prinţul de Wales, şi Jeremy Staniforth, înaltul reprezentant pentru dezvoltare durabilă al Guvernului României şi consilier pentru România al prinţului Charles.

Ce treburi are printul in Romania

Prinţul Charles deţine două proprietăţi în satul covăsnean Valea Zălanului, una dintre acestea fiind o casă veche de peste o sută de ani, care a fost complet renovată, relateaza cotidianul Romania Libera.

În ultimii ani, moştenitorul coroanei britanice, prinţul Charles, a făcut mai multe vizite private în judeţul Covasna, unde a fost oaspetele grofului Kalnoky Tibor, la conacul din Micloşoara. Conacul în care a stat prinţul Charles a fost construit în secolul al XVI-lea, în stil renascentist, şi a fost renovat de descendenţii familiei Kalnoky.

Moştenitorul coroanei Marii Britanii se află într-o vizită privată în Transilvania, în cursul căreia s-a întâlnit, duminică după-amiază, cu fermierii din zona localităţii Saschiz, judeţul Mureş, unde a mai venit în urmă cu cinci ani.

Primarul localităţii Saschiz, Ovidiu Şoaită, declara că prinţul Charles a ajuns în localitate duminică, în jurul orei 16.30, şi a stat aproximativ o oră.

El a vizitat un punct de colectare şi procesare a laptelui modernizat la standarde europene, cu bani de la guvernul norvegian, şi s-a întâlnit cu fermierii din zonă.

Ovidiu Şoaită a precizat că prinţul Charles acordă atenţie micilor fermieri din întreaga lume şi consideră produsele bio "o speranţă pentru toţi".

În timpul întâlnirii cu fermierii, prinţul Charles a băut un pahar cu suc şi unul cu rachiu.

Statie ecologica de purificare a apelor la Viscri

Celebrul sat Viscri din judeţul Braşov a fost din nou în centrul atenţiei. Prinţul Charles a fost prezent la inaugurarea Primei staţii de epurare ecologică din Romania. De asemenea, Alteţa sa a dezvelit un buştean de stejar pe care stă scris "Prima staţie de epurare ecologică din Romania. Inaugurată în prezenţa Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales. 16 mai 2011." Prinţul a stat de vorbă cu sătenii, a mers pe jos pe străzile satului admirand casele bine conservate cu ajutorul meseriaşilor locali. Şi i-a asigurat pe cei din Fundaţie că vor avea mereu sprijinul său în realizarea proiectelor de revitalizare a celor 25 de sate din Transilvania în care activează Fundaţia a cărei preşedintă este Jessica Douglas-Home. Prinţul de Wales a declarat la inaugurare "Sper că acest proiect va fi in beneficiul comunităţii multi ani de acum încolo şi că alte comunităţi vor urma exemplul vostru."

Pentru că a crescut numărul turiştilor care vin la Viscri, de la 400 turişti în anul 2000 la 12.000 turişti în anul 2010, comunitatea din Viscri împreună cu Fundaţia Mihai Eminescu Trust i-au propus Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales să sprijine realizarea staţiei de epurare a apelor uzate din gospodării prin intermediul naturii. Este un sistem necostisitor pentru că nu este necesară energia electrică şi purificarea apelor se face cu ajutorul stufului şi a bacteriilor aerobice prin 3 lacuri amenajate la marginea satului. Satul Viscri este inclus în lista localităţilor aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Printul Charles viziteaza Viscri din 1998

Potrivit ediţiei online „The Telegraph", prinţul a început să viziteze satul Viscri în 1998 şi a cumpărat în inima Transilvaniei două proprietăţi în 2006. Casele prinţului de la Viscri pot fi vizitate atunci când acesta nu se află în vacanţă în România.

„Putem spune cu certitudine că faptul că Prinţul Charles deţine o casă în Viscri a aşezat această localitate pe hartă", spune Tibor Kalnoky, cel care gestionează proprietăţile româneşti ale prinţului, citat de „The Telegraph".

Efectele directe ale vizitelor repetate pe care Charles le face la Viscri sunt încurajarea economiei locale. Jurnaliştii de la „The Telegraph" arată că, în ultimii ani, localitatea a înflorit şi a devenit unul dintre locurile preferate ale turiştilor din întreaga lume. La Viscri s-au construit pensiuni, restaurant şi localuri, iar mulţi dintre localnici au ajuns să producă şi să vândă suveniruri celor care trec prin satul lor.

Prinţul Charles a încurajat restaurarea clădirilor vechi şi perpetuarea tradiţiilor. Mai mult, prinţul a propus ca lucrările de modernizare făcute în localitate să se facă respectând mediul natural şi frumuseţile sale.