www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Guvernul a decis sa mentina obiectivul de adoptare a monedei euro in 2015

Autor: Bancherul.ro
2011-04-29 17:14
Guvernul a aprobat Programul de convergenţă al României, care va fi transmis Comisiei Europene, şi a decis să menţină obiectivul de adoptare a monedei euro în 2015, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

"Programul de convergenţă a fost aprobat de Guvern, cu menţinerea obiectivului de adoptare a monedei euro în 2015", au declarat sursele.

Premierul Emil Boc a confirmat ulterior decizia Guvernului de a menţine obiectivul de adoptare a monedei euro în anul 2015, în urma consultării cu Preşedinţia şi Banca Naţională, precizând totodată că data exactă - dacă va fi 1 ianuarie sau o altă dată - va fi stabilită ulterior, prin discuţii cu "partenerii europeni".

El a arătat că a fost decisă constituirea unui comitet care va monitoriza îndeplinirea obligaţiilor aferentă aderării la zona euro, astfel încât România să fie pregătită în 2015 pentru acest obiectiv. Comitetul va fi condus de primul-ministru şi îi va avea ca membri pe guvernatorul Băncii Naţionale (ca vicepreşedinte), pe vicepremierul Guvernului, pe miniştrii Finanţelor, Economiei, Muncii, Educaţiei, Justiţiei şi Administraţiei, precum şi pe reprezentanţi ai Departamentului Afacerilor Europene, Institutului Naţional de Statistică şi cabinetul premierului.

Întrebat de jurnalişti dacă adoptarea monedei euro va genera scumpiri, premierul a răspuns că efectul va fi scăderea dobânzilor şi că moneda euro nu are legătură cu creşterea preţurilor.

Coaliţia a discutat vineri, într-o reuniune la care a participat şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, varianta ca moneda euro să fie adoptată la 1 ianuarie 2015, iar până la finalul acelui an să circule în paralel atât moneda naţională, cât şi euro, a declarat Varujan Pambuccian.

El a susţinut că membrii Coaliţiei au discutat ca obiectivul de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015 să fie menţinut şi că guvernatorul Mugur Isărescu a avansat varianta ca, după adoptarea monedei euro, aceasta să circule în paralel cu leul până la 1 decembrie 2015, după care să rămână în circulaţie numai moneda europeană.

Guvernul s-a reunit, vineri, în şedinţă specială, pentru a aproba programul de convergenţă al României pentru perioada 2011-2014.

Premierul Emil Boc a anunţat că Guvernul va adopta programul de convergenţă până la sfârşitul lunii aprilie, interval în care va fi luată o decizie şi în ceea ce priveşte termenul de adoptare a monedei euro. El a arătat că Executivul se va consulta în această perioadă cu Preşedinţia şi Banca Naţională a României.

În proiectul programului de convergenţă se estimează că intrarea în ERM-II se va produce "în perspectiva anilor 2013-2014", fără nicio referire exactă la momentul adoptării euro. În programul precedent, elaborat în primăvara anului trecut, adoptarea monedei euro era indicată distinct pentru 1 ianuarie 2015.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat însă, miercuri, la TVR, că trebuie menţinut obiectivul privind intrarea în zona euro în 2015, menţionând că a avut discuţii în acest sens cu premierul Emil Boc şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Intrarea în ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergătoare aderării la zona euro. Înainte de a intra în zona euro, o ţară trebuie să respecte criteriile economice incluse în Tratatul de la Maastricht, respectiv să se afle timp de doi ani în ERM-2, în cadrul căruia moneda naţională să fluctueze într-un intervalul de plus-minus 15% faţă de euro.

Programul de convergenţă al României este revizuit anual şi transmis la Bruxelles după aprobarea de către Guvern.