Ghidul investitorului responsabil in imobiliare: de ce sa cumperi o casa? |
Autor: Bancherul.ro 2011-03-31 08:58 |
|
Motivele pentru care ai decis realizarea unei investiţii imobiliare pot fi extrem de variate: te-ai săturat să plăteşti chirie şi vrei să ai o casă doar a ta, te-ai căsătorit şi nu mai vrei să stai cu părinţii, aştepţi un copil şi ai nevoie de mai mult spaţiu sau poate doar te gândeşti să realizezi o investiţie de viitor.
Vom analiza împreună cu tine o parte dintre cele mai frecvente motive, însă indiferent de scopul pentru care iei această decizie, este esenţial să evaluezi cu atenţie atât avantajele, cât şi dezavantajele fiecărei opţiuni în parte, se arata in "Ghidul investitorului responsabil in imobiliare", realizat de BCR.
1. Nu mai vreau să plătesc chirie
În general, oamenii care plătesc chirie văd ca pe un dezavantaj faptul că nu rămân cu o casă a lor şi, de cele mai multe ori, preferă să plătească o rată de credit, ştiind că la finalul împrumutului vor avea în proprietate o locuinţă.
Pe termen lung, poţi plăti în locul chiriei rata la credit şi să rămâi cu o locuinţă a ta. Pe termen scurt însă, chiria prezintă câteva avantaje, de care este bine să ţii cont atunci când iei decizia de a contracta un credit: cheltuielile sunt clare – plăteşti chiria şi utilităţile, iar în funcţie de situaţia financiară de moment poţi să-ţi creşti sau să-ţi reduci costurile cu chiria, te poţi muta uşor, fără să plăteşti taxe notariale şi impozite.
2. Am nevoie de mai mult spaţiu
Pentru cei care doresc să treacă de la un apartament cu o suprafaţă mai mică la unul cu o suprafaţă mai mare, schimbul imobiliar este o opţiune. Alte variante ar fi realizarea unor modificări în locuinţă, schimbând astfel compartimentarea, sau chiar vânzarea imobilului
deţinut în proprietate şi achiziţionarea unuia nou.
Fie că este vorba de un schimb imobiliar (vrei să schimbi un apartament de două camere cu unul de trei, de exemplu) sau de vânzarea imobilului actual şi cumpărarea altuia mai spaţios, mai confortabil, ţine cont şi de faptul că un apartament cu o suprafaţă mai mare înseamnă atât cheltuieli mai mari de întreţinere, precum şi achitarea unei diferenţe.
În situaţia în care nu ai aceşti bani disponibili, poţi opta pentru obţinerea unui credit de investiţii imobiliare, la costurile totale adăugându-se astfel dobânzile şi comisioanele aferente împrumutului.
Pune în balanţă efortul financiar, timpul necesar, dar şi avantajele şi dezavantajele fiecăreia dintre opţiuni şi alege cu grijă.
3. Cumpăr locuinţa ca pe o investiţie
Înainte de a cumpăra o locuinţă cu intenţia de a obţine un profit din creşterea preţurilor pe piaţa imobiliară, ia în considerare şi scenariul pesimist, în care preţurile vor scădea.
Mai mult, veniturile din chirii au înregistrat şi mai pot înregistra scăderi, impozitele şi reparaţiile cad însă în sarcina ta.
De asemenea, înainte de a alege această variantă poţi avea în vedere şi alte modalităţi de investire a banilor care îţi pot aduce un profit mai mare sau mai mic, cu riscuri asumate diferite.
|
|