www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



UniCredit Tiriac Bank a inregistrat un profit net de 171 milioane lei in 2010

Autor: Bancherul.ro
2011-03-15 08:29
- Profitul operational a crescut cu aproximativ 17% in 2010 fata de anul precedent, pana la 779 milioane lei, iar veniturile operationale au avansat cu 8%, pana la 1,363 miliarde lei

- Profitul net a fost de 171 milioane lei anul trecut, in scadere cu aprox. 48% fata de 2009, pe fondul cresterii provizioanelor. Nivelul de profitabilitate ramane bun in contextul pietei

- Volumul activelor totale a crescut cu 2%, pana la 20,8 miliarde lei. Portofoliul de credite a crescut cu 13% fata de 2009

- Costul de risc aferent creditelor a crescut pana la o medie de 2,94 puncte procentuale

- Banca a inregistrat rezultate foarte bune in procesul de crestere a satisfactiei clientilor

UniCredit Tiriac Bank a obtinut un profit net de 171,2 milioane lei (41 milioane euro) in 2010, potrivit standardelor de raportare financiara internationale (IFRS), in scadere cu 47,9% fata de 2009, pe fondul cresterii costului de risc, anunta banca intr-un comunicat de presa.

Profitul net potrivit standardelor de contabilitate locale (RAS) a fost anul trecut de 57,2 milioane lei (13,6 milioane euro). Rentabilitatea anualizata a capitalurilor proprii (ROE) s-a plasat la 7,5%, iar rentabilitatea activelor (ROA) la 0,8%.

Banca a inregistrat o crestere de 16,6% a profitului operational, pana la 779 milioane lei (185 milioane euro), alimentata de urcarea cu 8% a veniturilor operationale, in conditiile in care costurile operationale au avansat cu doar 0,4%. Raportul intre Costuri si Venituri a continuat sa se imbunatateasca, pana la 42,5%, fata de 46,1% in 2009 si fata de un nivel de 53% estimat pentru sistemul bancar. Rata solvabilitatii s-a plasat la 12,5% potrivit RAS, confortabil peste nivelul reglementat.
Provizioanele nete pentru activele financiare (preponderent credite ale clientelei) au crescut cu 61,8% fata de 2009.

“Anul trecut a fost foarte dificil, fiind marcat de modificarile legislative care au pus presiune pe piata bancara din Romania si de recesiunea prelungita – determinata de masurile de corectie din sectorul public si de cresterea gradului de neplata. Ne-am concentrat pe identificarea cererii de credit solvabile si pe adaptarea la noile reglementari, oferind in acelasi timp solutii de restructurare a creditelor pentru clientii care au trecut prin situatii dificile. De asemenea, ne-am axat pe raspunsuri concrete si beneficii reale la provocarile si oportunitatile de zi cu zi ale clientilor. Astfel, am continuat sa ne dezvoltam, iar investitiile noastre in 2010 au depasit 86 milioane de lei”, a spus Rasvan Radu, CEO UniCredit Tiriac Bank.

Volumul activelor a ajuns la 20,8 miliarde lei (4,85 miliarde euro) la finalul lui 2010, in crestere cu 2% fata de sfarsitul lui decembrie 2009. Volumul creditelor din bilant a urcat cu 12,8% anul trecut fata de 2009, pana la 13,5 miliarde lei (3,15 miliarde euro), rata de crestere fiind peste media sistemului bancar. Daca includem creditele externalizate, portofoliul de credite s-a plasat la 16,4 miliarde lei. Depozitele clientilor au ajuns la 11 miliarde lei (2,57 miliarde euro) la 31 decembrie 2010, in crestere cu 4% fata de finalul lui 2009. Raportul intre credite si depozite la finalul anului trecut a fost de 123%.

Activele totale consolidate ale UniCredit Tiriac Bank, UniCredit Leasing Corporation si UniCredit Consumer Financing s-au plasat la 23,8 miliarde lei (5,55 miliarde euro) la finalul lui 2010, in crestere cu 1,7% fata de 31 decembrie 2009, iar profitul net consolidat al celor trei entitati a fost de 145 milioane lei (34,4 milioane euro). Capitalul social al bancii a avansat cu 8,7%, pana la 2,4 miliarde lei.

Administrarea riscurilor aferente creditelor a reprezentat una dintre principalele preocupari anul trecut, in conditiile in care UniCredit Tiriac Bank s-a concentrat pe de-o parte pe sustinerea clientilor in perioada de recesiune si pe de alta parte pe gestionarea calitatii activelor. Rata intarzierilor de peste 90 de zile la plata creditelor a ajuns la 10,8% in 2010, peste nivelul inregistrat in anul precedent. Costul de risc anualizat s-a plasat la 294 puncte de baza. Acoperirea cu provizioane a portofoliului de credite a crescut pana la 6,8%. Volumul creditelor restructurate a reprezentat 19% din portofoliu la finalul anului trecut.
Cu toate acestea, calitatea activelor bancii este mai buna decat media sistemului bancar.
Banca a operat o serie de optimizari, fara a-si redimensiona insa reteaua teritoriala, incheind anul cu 235 de sucursale si 3.007 angajati.

Perspective

„Estimarile pentru 2011 iau in calcul o redresare economica lenta, alimentata de cererea externa si de o anumita revigorarea a industriei. Cererea de credit va ramane limitata, iar costul riscului va atinge probabil varful pe parcursul acestui an. Tendinta de scadere a gradului de indatorare va persista in perioada urmatoare, in special in sectorul de retail. Noi ramanem flexibili in analiza oportunitatilor pe termen scurt, mediu si lung, ne mentinem strategia de dezvoltare si, in calitate de banca europeana de top, dorim sa ne folosim din ce in ce mai mult capacitatile ca furnizori de servicii financiare”, a adaugat Rasvan Radu.

Despre UniCredit Tiriac Bank

UniCredit Tiriac Bank face parte din reteaua UniCredit Group, cel mai mare grup bancar din Europa Centrală si de Est si unul dintre cele mai mari din Europa. UniCredit Tiriac Bank este un veritabil "one-stop-shop" de servicii financiare, de care beneficiază în prezent 517.000 clienti activi prin intermediul a 235 de sucursale. În România, grupul oferă o gamă largă de produse specializate si servicii si prin intermediul partenerilor: UniCredit Leasing Corporation, UniCredit CA-IB Securities Romania, UniCredit CAIB Romania, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) si UniCredit Business Partner.