Raiffeisen Capital Management: Raportul lunar despre piete de capital |
Autor: Bancherul.ro 2011-02-17 13:16 |
|
Privire regională de ansamblu (VEZI in documentul atasat raportul in limba engleza)
În ianuarie, pieţele financiare au fost influenţate de mai multe aspecte. Problema datoriilor din zona Euro a rămas în cea mai mare parte nerezolvată iar problemele financiare dintre state şi municipalităţi în Statele Unite se intensifică; preţurile în creştere la materii prime duc la creşterea presiunii inflaţioniste îndeosebi la nivelul pieţelor emergente (PE). Acest ultim aspect are de asemenea un rol important în contextul tulburărilor declanşate recent în Africa de Nord, unde acţiunile de protest ameninţă să răstoarne regimuri care au fost bine consolidate de decenii. Deşi fuga dictatorului din Tunisia a avut efecte insesizabile asupra pieţelor financiare din afara Africii, propagarea protestelor spre Egipt, ţară care până acum a fost considerată stabilă, ar putea avea un impact mult mai semnificativ pe termen mediu şi lung. Pe de o parte, această situaţie emeninţă să schimbe drastic echilibrul şi aşa foarte fragil din Orientul Mijlociu, iar pe de altă parte, ţări care sunt mult mai importante la nivel global – cum ar fi Arabia Saudită – ar putea fi cuprinse de proteste. Efectele potenţiale asupra preţului petrolului şi asupra economiei mondiale ar fi enorme. Totuşi, rămâne de văzut dacă acest tip de efect de domino se va materializa. În orice caz, turbulenţele politice potenţiale din Africa nu trebuie nici ele subestimate, în special dacă preţul orezului va continua să crească.
Cu excepţia pieţelor Africane regionale şi, într-o oarecare măsură pieţele Sud-Est Europene, piaţa de acţiuni globală până în prezent aproape că nu a reacţionat la evenimentele din Africa de Nord. Pe de o parte, riscurile sunt considerate mici, iar pe de altă parte, lichiditatea care este pompată în sistemul financiar pe o scară largă în principal de către Rezerva Federală a SUA determină şi mai mult aprecierea cursului acţiunilor. Aceste creşteri de curs sunt de asemenea atribuite indicatorului Purchasing Managers Index din SUA, relativ puternic. În mod evident întrebarea care se pune este cât de mult timp marjele ridicate de profit de care se bucură companiile vor rezista aprecierii peţurilor materiilor prime și efectelor programelor de stimulare economică ale guvernului care, mai devreme sau mai târziu, vor înceta. Până în prezent, piaţa de acţiuni nu a fost marcată de mișcarea de aprecierea pe termen lung a dobânzii de referinţă fapt care în schimb se reflectă într-o mare măsură în sporirea temerilor inflaţioniste pentru foarte mulţi participanţi la piaţă. Şeful Rezervei Federale Bernanke nu întrevede niciun pericol de inflaţie – ignorând în mod evident preţurile la alimente și energie care sunt impulsionate de politica sa de emitere de bani.
Neliniştile din Africa de Nord s–au repercutat pe un plan secundar asupra ţărilor euro periferice. Deşi problemele legate de datoria publică excesivă din ţările europene periferice sudice şi din Irlanda, dar şi puternicele dezechilibre econimice din cadrul zonei euro persistă, în ianuarie primele de risc pentru ţările PIIGS s-au redus considerabil. Rămâne de văzut dacă acest fenomen va dura.
Economiile din Europa Centrală și de Est continuă să prezinte semne de redresare; este în special cazul Poloniei și al Cehiei; se adaugă şi Ungaria care a dat publicităţii cifre economice surprinzător de promiţătoare. Pe de altă parte, situaţia economicâ din Turcia s-a mai deteliorat în ultimul timp, în special datorită faptului că ţara este relativ aproape de regiunea Nord Africană afectată de tulburări plitice.
În ianuarie, pieţele de obligaţiuni din Europa Centrală și de Est au cunoscut evoluţii foarte diferite. De îmbunătăţirea sentimentului pentru risc al investitorilor a beneficiat în special coroana cehă însă şi zlotul, forintul sau rubla s-au comportat bine. De cealaltă parte, lira turcească a înregistrat o evoluţie negativă după ce banca centrală a micşorat dobânda de referinţă și în acelaşi timp crescând nivelul rezervei minime obligatorii pentru a limita împrumuturile. Primele de randament ale eurobondurilor din regiune au fost mai puţin active înainte să cunoască o uşoară apreciere spre sfârşitul lunii.
Focus teritorial
China
Economia Chinei s-a apreciat în al 4-lea trimestru din 2010, în termeni reali cu 9,8% - o cifră care a fost cu mult peste aşteptările pieţei. Creşterea a fost determinată atât de comerţul exterior cât şi de cererea internă. Dacă în China primul trimestru este în mod tradiţional cel mai puternic al anului, ar trebui ca o încetinire a ritmului economic să nu se resimtă mai devreme de câteva luni. Altfel, dezbatere privind supraîncălzirea economiei Chinei rămâne acută. Atât masa monetară (+19.7% în luna decembrie), cât şi volumul creditării fac să se ridice întrebarea dacă măsurile de politică monetară ale băncii centrale au vreun efect – şi dacă banca centrală aplică într-adevăr o politică monetară restrictivă. În decembrie, rata inflaţiei a cunoscut o uşoară îmbunătăţire. Din cauza preţurilor mai mici la legume, indicele preţurilor de consum a crescut “doar” cu 4,6% (în noiembrie: 5,1%), în timp ce rata de bază a inflaţiei (exceptănd alimentele şi energia) a crescut la 2,1%. Acest aspect trebuie judecat referindu-ne la o serie de rapoarte anecdotice care indică o majorare și mai pronunţaţă a preţurilor și la faptul că ponderea componentei alimentare în indicele preţurilor de consum a fost redusă în luna decembrie. Creșterea semnificativă a veniturilor minime (cu aproape 20 la sută în doar câteva trimestre) sugerează de asemenea că necesarul pentru nevoile zilnice a crescut mult mai mult decât este recunoscut oficial și că de fapt va conduce la efecte corespunzătoare la nivelul salariilor. Pe ansamblu, acest lucru este probabil pozitiv pentru economia domestică, însă nu reprezintă o veste bună pentru marea parte a exportatorilor.
Piaţa de acţiuni Chineză nu ţine pasul cu aprecierile de curs înregistrate pe pieţele consolidate. În ciuda comparaţiei favorabile cu alte pieţe emergente din regiune, acţiunile chineze nu sunt capabile să atingă un moment maxim ascendent. Tensiunile de la nivelul pieţei de acţiuni din China sunt susceptibile să persiste şi drept rezultat o performanţă sub medie va continua să fie înregistrată şi în următoarele luni.
India
În India fenomenul de creştere economică continuă. După o perioadă de uşoară relaxare în toamnă, situaţia inflaţionistă se intensifică din nou. Acest lucru a determinat banca centrală să treacă din nou, pentru a şaptea oară la rând, la majorarea dobânzii de referinţă acum la 5,50%. Temerile privind inflaţia sunt alimentate de creşterea preţurilor la mărfurile agricole şi alimente care au o importanţă ridicată pentru coşul bunurilor de consum la nivelul pieţelor emergente. Creşterea preţului petrolului reprezintă de asemenea un factor negativ pentru economia Indiei. Pare evident că banca centrală nu va reuși să rezolve aceste probleme inflaţioniste legate de ofertă prin majorarea dobânzii de referinţă. Mai degrabă. ciclul de majorare a dobânzii de referinţă ar trebui privit prin prisma faptului că economia Indiei se apreciază peste potenţialul ei. Limitarea capacităţilor conduce la efecte suplimentare și la o majorare generală a preţurilor. Astfel, majorările dobânzii de referinţă ar trebi să conducă la o stabilizare a așteptăţilor inflaţioniste. Creșterea în continuarea a dobânzii de referinţă este o certitudine, și se va produce cel mai târziu la următoarea întâlnire a băncii centrale din aprilie. Pentru orizontul temporal de un an, piaţa previzionează majorări suplimentare ale dobânzii de referinţă de 2,0%. Prin urmare, mediul monetar va rămâne probabil nefavorabil pentru segmentul de obligaţiuni în perioada următoare.
De la începutul anului piaţa Indiană de acţiuni a cunoscut o corecţie semnificativă. A pierdut aproape 11% în ianuarie, de această tendinţă fiind lovite în egală măsură atât valorile large caps cât şi cele small caps. După ce în 2010 a reprezentat atracţia investitorilor străini, atrăgând sume importante de capital străin, în prezent India cunoaşte fenomenul de marcare a profitului şi retragerea unei părţi a acestui capital. Cum era de aşteptat, căteva nume din sectorul financiar al valorilor imobiliare au fost puse sub o presiune puternică. Cele mai bune oportunităţi pe termen lung, cel mai probabil, pot fi găsite în rândul companiilor mici și mijlocii, valorile multora dintre acestea tranzacţiondu-se la niveluri destul de atractive și oferind încă posibilităţi bune de randament. Cu toate acestea, corecţia pieţei de acţiuni indiene ar putea continua și în săptămânile următoare.
Brazilia
În ceea ce privește latura economică, se menţin preocupările legate de inflaţie și temerile legate de majorarea dobânzii de referinţă. Ultimele date economice sunt, de asemenea, surprinzător de slabe (chiar o scădere a producţiei industriale!), în timp ce presiunea inflaţionistă persistă. Banca centrală a majorat, așa cum era de așteptat, dobânda de referinţă cu 0,50%, la 11.25% în prezent. În 2011 nivelul dobânzii de referinţă ar putea creşte până la aproximativ 12,5%.
Piaţa de acţiuni a încheiat luna ianuarie cu o depreciere de aproximativ 4%. Drept rezultat, valorile sensibile la dobânda de referinţă (valori bancare şi companii imobiliare), şi de asemenea, furnizorii de bunuri de consum (de la care adesea se achiziţionează pe credit) s-au numărat printre cei mai slabi performeri. Pe de altă parte, valorile materiilor prime în cea mai mare parte s-au comportat bine. Majoritatea acţiunilor braziliene par încă extrem de supraevaluate. Fără Petrobras şi Vale, ale căror cotaţii sunt relativ scăzute, raportul preţ-câştig la nivelul pieţei, în general, ar fi fost mult mai mare. Astfel, la nivelul pieţei de acţiuni aşteptările pozitive au fost anticipate iar potenţialul de apreciere cel puţin pe termen scurt, este limitat.
Rusia
În Rusia, presiunea inflaţionistă continuă să crească - preţurile de consum au crescut în luna decembrie, cu o rată anuală de 8,8% (faţă de 8,1% în noiembrie). Chiar dacă la sfârşitul lunii ianuarie banca centrală a menţinut încă odată dobânda de referinţă neschimbată, majorări ale acesteia ar trebui să aibă loc în curând - creşterea randamentelor obligaţiunilor reflectă aşteptările privind majorarea dobânzii de referinţă.
În contextul creşterii preţului petrolului, piaţa de acţiuni rusă a înregistrat câştiguri semnificative. A fost o cerere mare pentru valorile de petrol şi gaze, mai ales că, se pare, o înţelegere între Ministerul Energiei şi Ministerul de Finanţe privind impozitarea acestor valori este iminentă. Aprecieri de curs s-au înregistrat şi la valorile de oţel şi la producătorii de cărbune cocsificabil care au beneficiat de o scădere temporară a ofertei din Australia, determinată de inundaţii. Printre perdanţi s-au numărat acţiunile la minele de aur, retailerii de alimente şi telecomunicaţiile.
Turcia
Potrivit estimărilor băncii centrale,economia Turciei a crescut în termeni reali cu peste 8% în 2010. Pentru jumatea anului se preconizează ca deficitul bugetar să fie sub cifra estimată de către guvern. Totuşi, perspectivele privind inflaţia ale băncii centrale au fost revizuite ascendent, îndeosebi datorită modificării ipotezelor cu privire la evoluţia preţurilor la alimente şi petrol. În ianuarie, banca centrală a redus din nou dobânda de referinţă, dar, pe de altă parte, a crescut nivelul rezervelor minime obligatorii pentru bănci. Astfel, banca centrală doreşte să reducă nivelul capitalului investit pe termen scurt în sistemul financiar şi să atenueze dezechilibrele din comerţul exterior datorate unei monede slabe. În ianuarie, lira turcească a fost cea mai slabă monedă din regiune. În acelaşi timp, s-a înregistrat creşterea semnificativă a randamentelor (scăderea cursului obligaţiunilor) la obligaţiunile turceşti denominate în monedă locală.
În ianuarie, la bursa din Istambul, valorile bancare s-au aflat sub presiune. Escaladarea situaţiei din Tunisia și Egipt spre sfârşitul lunii a condus la scăderea cursurilor. Încă din decembrie, investitorii străini s-au aflat în rândul celor care vând.
Polonia
Economia Poloniei se menţine solidă – pentru 2010 creşterea se preconizează că va ajunge la 3.8% în termeni reali. Producţia industrială a crescut în luna decembrie cu aproximativ 11.5%, valoare anuală. Aceasta a fost impulsionată de cererea internă şi externă, însă nu a reuşit să se ridice la nivelul aşteptărior pieţei, de aproximativ 11.9%. Recent, inflaţia a crescut la 3,1% (valoare anuală) depăşind ţinta fixată de banca centrală. Cum era de aşteptat acest lucru a determinat banca centrală să majoreze dobânda de referinţă de la 3.5% la 3.75%, nivelul actual – prima schimbare a dobănzii de referinţă de la mijlocul anului 2009. Pe parcursul anului 2011, politica monetară a băncii centrale, cel mai probabil, va deveni şi mai restrictivă şi nivelul dobânzii de referinţă va fi majorat. Cursul obligaţiunilor de stat poloneze a fost în ianuarie sub presiune, în timp ce zlotul a profitat de perspectiva unor niveluri mai ridicate ale dobânzii de referinţă.
Indicele polonez al acţiunilor WIG a pierdut în ianuarie în jur de 1,4%. La sfârşitul lunii, guvernul polonez a crescut limitele superioare pentru investiţiile pentru fondurile de pensii. Acest lucru va atenua efectele negative ale reducerii contribuţiilor pentru pensii. Cu toate acestea, riscul unui surplus de acţiuni cauzat de noile privatizări efectuate de guvern pun presiune asupra pieţei.
Cehia
Economia cehă continuă să recupereze puternic, susţinută de cererea externă robustă, în special din Germania. Exporturile şi importurile continuă să indice rate mari de creştere faţă de anul precedent. Producţia industrială a arătat o creştere surprinzător de puternică în noiembrie - la fel ca în Ungaria. Inflaţia a crescut din nou uşor - o rată anuală de 2,3% în luna decembrie. Totuşi, „rata de bază” (cu excepţia alimentelor şi preţul energiei), a atins doar 0,3%. În ianuarie, randamentele obligaţiunilor au urmat evoluţiile obligaţiunilor denominate în euro (Germania) apreciindu-se pe parcursul lunii. Coroana cehă a fost în ianuarie cea mai puternică monedă din regiune.
După o perioadă în care a înregistrat aprecieri semnificative, în ianuarie, piaţa de acţiuni cehă s-a mai domolit, crescănd cu aproximativ 1%.
Ungaria
Ungaria a surprins piaţa prin datele neaşteptat de mari ale producţiei industriale pentru luna noiembrie, fapt care i-a determinat pe toţi observatorii pieţei să revizuiască estimările privind creşterea economică pentru 2010, 2011, 2012 şi în continuare. Forintul s-a apreciat faţă de euro şi chiar mai puternic faţă de francul elveţian – prima veste bună de ceva vreme pentru cei cu împrumuturi în monedă străină. Pe termen lung, nivelul de randament pentru obligaţiunile maghiare este atractiv. Totuşi, cursurile vor rămâne volatile, în special având în vedere incertitudinile încă existente cu privire la viitoarele reforme şi tensiunile dintre guvern şi banca centrală. Aceasta din urmă a majorat din nou rata dobânzii de referinţă cu 0,25% la 6% acum – o mişcare destul de uşor de înţeles având în vedere creşterea rapidă a inflaţiei. În decembrie aceasta a crescut cu 4,7% în comparaţie anuală; „rata principală” (cu excepţia produselor alimentare şi energiei) a crescut cu 2% (iulie 2010: 1,3%).
Piaţa de acţiuni maghiară a înregistrat în luna ianuarie o apreciere în jur de 6,5%, fiind una dintre cele mai puternice din regiune; în mod deosebit datele economice solide surprinzătoare au impulsionat cursurile.
Pieţele marginale est-europene
În ultimele luni în România situaţia politică s-a liniștit, reformele cerute de FMI punându-se în aplicare, astfel încât nimic nu stă în calea următoarei tranşe a împrumutului. Guvernul român și-a făcut publice planurile, în următorii ani intenţionând să utilizeze ca sursă de finanţare piaţa eurobondurilor.
În decursul lunii, randamentele Eurobond est-europene au avut o tendinţă puţin activă. Spre sfârșitul lunii au evoluat în contextul deteliorării sentimentului pentru risc ca urmare a mișcărilor de protest din Nordul Africii și din Orientul Mijlociu. Pe termen lung, nivelurile actuale continuă să fie atractive. Volatilitatea ar trebui să rămână ridicată atâta timp cât temerile legate de îndatorarea ţărilor periferice ale zonei euro se menţin.
Acest document a fost alcătuit de Fondul de Investiţii Raiffeisen Viena, Austria („Raiffeisen Capital Management“ respectiv „Raiffeisen KAG“). Închiderea
ediţiei a fost 7.2.2011. În ciuda unor cercetări minuţioase, datele din acest document, folosesc doar unei informări orientative; ele se bazează pe nivelul de cunoaştere al persoanelor însărcinate cu alcătuirea acestui document la momentul elaborării lui şi pot fi modificate oricând de Raiffeisen KAG, fără o înştiinţare prealabilă. Este exclusă orice răspundere a Raiffeisen KAG în legătură cu acest document sau cu prezentarea orală bazată pe acesta, în special în legătură cu actualitatea, corectitudinea sau caracterul complet al informaţiilor puse la dispoziţie sau a surselor de informare. De asemenea este exclusă asumarea răspunderii pentru prognozele conţinute de acest document. De asemenea, eventualele prognoze, respectiv simulări ale unei evoluţii viitoare nu reprezintă un indicator de bază pentru evoluţiile viitoare ale preformanţelor unui fond.
Conţinutul acestui document nu reprezintă o ofertă, o recomandare de vânzare sau cumpărare sau o analiză de investiţii. El nu este alcătuit pentru a înlocui o consiliere individuală sau alte tipuri de consiliere în vederea unei investiţii. Orice investiţie concretă ar trebui să se facă abia după o discuţie cu caracter consultativ. Se precizează foarte clar că tranzacţiile cu titluri de valoare ascund parţial riscuri mari şi că regimul fiscal depinde de condiţii personale şi poate fi supus unor schimbări ulterioare. Multiplicarea informaţiilor sau a datelor, în special utilizarea textelor, părţilor din text sau a imaginilor din acest document necesită acordul prealabil al Raiffeisen KAG.
Prospectul publicat al acestui fond în varianta lui actuală, inclusiv toate modificările de la prima publicare se află la dispoziţia celor interesaţi la adresa www.rcm-international.com. Performanţa este determinată de Raiffeisen KAG, potrivit metodei OeKB, bazându-se pe datele băncii depozitare (pentru încetarea rambusării comisionului de restituire fără nici un recurs la o posibilă valoarea indicativă), şi este prezentată net. Nu sunt luate în considerare cheltuielile de emitere şi răscumpărare. Cifrele se referă la trecut şi nu sunt determinante pentru dezvoltarea viitoare a unui fond de investiţii.
|
|