Acordul privind comisioanele de interschimb debit pentru tranzactiile Visa sprijina SEPA |
Autor: Bancherul.ro 2010-12-13 09:26 |
|
Visa Europe salută acordul exprimat în cursul zilei de ieri de Comisia Europeană conform căruia, în urma consultării publice, acceptă angajamentele propuse de Visa Europe cu privire la comisioanele de interschimb multilateral (MIF) pentru tranzactiile intra-regionale cu debitare imediată din interiorul spatiului Zonei EconomiceEuropene (EEA).
De asemenea, Visa Europe salută propunerea Comisiei Europene de încheiere a procedurilor privind comisioanele sale de interschimb pentru tranzactiile cu debitare imediată.
Conform angajamentelor propuse, Visa Europe îsi va limita media ponderată a comisioanelor intra-regionale MIF pentru tranzactiile cu debitare imediată la 20 de puncte de bază (0,2%) pe o perioadă de patru ani. Aceasta reprezintă o reducere de sub 20% pentru comisioanele MIF interne aplicate conform angajamentelor asumate.
Presedintele si Directorul Executiv al Visa Europe, Peter Ayliffe, a declarat: „Propunerile de angajamente privind comisioanele de interschimb pentru tranzactiile cu debitare imediată reprezintă un pas important în directia realizării Zonei Unice de Plăti Euro (SEPA), în concordantă cu apelul lansat recent de Banca Centrală Europeană privind aceste valori indicative. Vor oferi siguranta juridică atât de necesară industriei si vor asigura un mecanism
de revizuire a ratei medii de 0,2% în cazul în care vor fi disponibile alte date privind costurile generate de diferite mijloace de plată, inclusiv numerarul.
„Această abordare demonstrează clar impactul pe care îl poate avea Visa Europe în calitate de sistem de plăti european, detinut si controlat de băncile membre europene, si actionând în interesul consumatorilor si al comerciantilor. Visa Europe s-a asigurat întotdeauna că atât consumatorii, cât si comerciantii se bucură de avantaje substantiale oferite de cardurile de plată si a încurajat transparenta pe piată timp de multi ani”.
Visa Europe s-a asigurat întotdeauna că, prin cardurile sale de plată, garantează beneficii substantiale atât consumatorilor, cât si comerciantilor, si de asemenea că încurajează transparenta pe piată”.
Acordul subliniază importanta instituirii unei metodologii comune care să poată fi folosită de către autoritătile din domeniul concurentei în întreaga regiune SEPA în vederea calculării comisioanelor MIF pentru tranzactiile cu debitare imediată în jurisdictiile locale ale acestora si vor crea un mediu adecvat pe piată pentru toate cele patru sisteme de carduri de debit
prezente în Europa.
Angajamentele propuse se referă numai la MIF pentru tranzactiile efectuate prin cardurile cu debitare imediată si nu afectează MIF la tranzactiile efectuate prin cardurile de credit, cu debitare amânată sau de business. Aplicarea testului denumit „indiferenta comerciantului” la tranzactiile de creditare si debitare amânată este mult mai complicată în situatiile în care numerarul nu este o alternativă realistă la creditare.
Visa Europe si Comisia Europeană îsi vor continua discutiile începute cu privire la aceste subiecte complexe în lunile următoare în vederea atingerii unui rezultat convenabil ambelor părti. În asteptarea rezultatului acestor discutii, comisioanele MIF ale Visa Europe pentru tranzactiile intra-regionale de creditare si debitare amânată vor rămâne neschimbate.
În Europa, sunt peste 400 milioane carduri Visa de debit, credit si business. La sfârsitul anului încheiat în iunie 2010, cardurile Visa au fost utilizate pentru plăti si retrageri de numerar evaluate la 1,4 mii de miliarde EUR. 11,2% din cheltuielile din Europa au fost făcute cu un card Visa si peste 70% din aceste tranzactii au fost realizate pe carduri Visa de debit.
Visa Europe este detinută si condusă de cele 4.000 bănci membre din Europa, care a fost încorporată în iulie 2004. În octombrie 2007, Visa Europe a devenit independentă de noua corporatie globală Visa Inc., cu o licentă exclusivă, irevocabilă si perpetuă în Europa.
Fiind o organizatie europeană, este capabilă să răspundă rapid la cerintele specifice pietei bancare europene si clientilor - detinători de carduri si comercianti, si să împlinească obiectivul Comisiei Europene de a crea o adevărată piată internă de plăti.
Visa are cea mai mare acceptare la nivel global si Visa/Plus este una dintre cele mai mari retele de ATM-uri din lume care furnizează numerar în monedele nationale a peste 200 de tări.
|
|