www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



FMI: Romania a batut pasul pe loc anul trecut in reformarea pietei muncii si a mediului de afaceri

Autor: Bancherul.ro
2008-04-22 14:36
România a făcut anul trecut foarte putine progrese în reformele structurale, în special în ceea ce priveste piata muncii si reglementarea mediului de afaceri, care sunt foarte importante pentru cresterea sustenabilă a economiei, a spus marti reprezentantul FMI Albert Jaeger.

Astfel, România este cu mult în urma altor tări din Uniunea Europeană în materie de reglementare a mediului de afaceri si a pietei muncii, a mentionat Jaeger. Or, evolutia mediului de afaceri este fioarte importantă pentru cresterea economică sustenabilă în România, consideră reprezentantii FMI.

Referitor la evolutia macroeconomică a României, principalele două motive de îngrijorare ale FMI vizează, de altfel, eventuale adânciri ale dezechilibrelor macroeconomice si riscurile de propagare a turbulentelor apărute pe pietele financiare internationale.

FMI mai apreciază că economia României ar putea fi afectată de problemele din piata financiară internatională prin două canale. Primul canal de propagare ar putea fi cel financiar, poentru că România s-ar putea confrunta cu dificultăti în conditiile în care finantarea externă s-a scumpit si nu va mai fi la fel de accesibilă.

Al doilea canal detectat de FMI este cel comercial, care poate afecta cresterea economică a României. Totusi, cererea externă pentru bunuri românesti a avut anul trecut o evolutie favorabilă, în ciuda faptului că economiile partenerilor comerciali ai României au crescut într-uun ritm mai lent, a comentat Jaeger.

Reprezentantii FMI consideră că deficitul de cont curent al României a ajuns anul trecut la un nivel nesustenabil si trebuie redus pe termen mediu.

În 2007, deficitul de cont curent s-a adâncit cu 66,1% până la 16,9 miliarde euro, valoare echivalentă cu 13,9% din PIB si care include România, alături de Bulgaria si Țările Baltice, în cercul putin select al statelor europene cu deficite ale balantei de plăti de peste 10% dijn PIB.

Totusi, FMI estimează că economia României va creste în acest an într-un ritm apropiat celui de anul trecut, de 6%, urmând ca până în 2009 cresterea economică să se tempereze la 4,7%.

FMI avertizează, însă, că încetinirea cresterii economice în 2009 poate fi si mai accelerată, dar că acest lucru depinde de evolutia factoruilor externi si de politicile economice din România.

Partea plină a paharului, în cazul încetinirii cresterii economice, constă în ajutarea procesului de dezinflatie, deoarece o crestere rapidă a economiei poate fi defavorabilă temperării inflatiei, spun reprezentantii FMI.

Dacă indicatorii de încredere ai mediului de afaceri, evolutia creditării si a veniturilor evoluează nefavorabil, ar fi semne de încetinire a economiei, a mai spus Albert Jaeger.