Cat costa, īn realitate, un cont in banca |
Autor: GhiseulBancar.ro 2007-11-12 14:04 |
|
La o privire sumara, dobānzile, comisioanele sau cardurile diverselor banci par destul de asemanatoare. Dupa ce intri īnsa īn amanunte, mai precis atunci cānd ai de-a face cu serviciile bancare, se observa diferente foarte mari de la o banca la alta, īn mai toate privintele. Nu este o caracteristica doar a bancilor romānesti, ci si a celor din alte tari. Astfel, revista franceza Capial publica īn ultimul numar o analiza detaliata privind tarifele practicate de peste 120 de banci din Franta, aprope toate cele care ofera servicii bancare pentru populatie. Concluzia: “Anarhie!”. Pretul unui serviciu bancar se poate dubla chiar, de la o banca la alta.
Dupa cum am spus, pretul unui cont sau a unui card, īn valoare absoluta, nu difera foarte mult de la o banca la alta. Majoritatea bancilor ofera cardurile gratis si percep un comision lunar de administrare cu diferente prea mici pentru a merita sa schimbi banca. Daca faci īnsa un calcul al costului total al comisioanelor percepute de banca de-a lungul unui an, descoperi ca exista mari discrepante. Astfel, īn cazul unui cont bancar cu un card atasat, costul anual, cu comisioanele de tranzactionare incluse, variaza īntre 70 de euro, practicat de una din multele banci populare din Franta si 110 euro la Credit Agricole sau Barclays. Cea mai mare banca franceza, BNP Paribas, practica un tarif de 80 de euro, mai degraba ieftin, īn timp ce principala sa concurenta, Societe Generale, prezenta si īn Romānia cu BRD, este una dintre bancile ieftine, cu 76 de euro anual. Interesant de precizat ca, dupa cum e si firesc, cele mai mici tarife bancare sunt practicate de bancile care functioneaza doar pe internet, banci inexistente īnca īn Romānia.
Si īn ceea ce priveste bancile din tara noastra se observa diferente destul de mari de tarife, chiar si la o analiza mai superficiala. La noi īnsa vorbim de o piata bancara īn plin proces de consolidare, īn care cāstigarea a cāt mai multor clienti (cota de piata) este principalul obiectiv al multor banci, īn detrimentul profiturilor, oricum substantiale. Asa īncāt promotiile predomina, atāt īn cazul dobānzilor, ci si a comisioanelor. Cele mai mari diferente de preturi le constatam, fieste, īn cazul dobānzilor la credite, principala activitate a bancilor. Īn ceea ce priveste taxele si comisioanele pentru administrarea unui cont curent, preturile variaza īntre 1,75 lei lunar si 7,5 lei. La aceasta se mai adauga si comisioanele de administrare a cardului sau cele de retragere a banilor de la ghiseul sau bancomatul bancii. La unele banci, retragerea banilor este gratuita, īn timp ce altele percep īn medie 0,5% din suma de bani retrasa. Exista, de asemenea, si comisioanele percepute pentru plati si transferuri de sume īntre diverse conturi.
Pentru a scadea pretul serviciilor bancare si de vinde, īn acelasi timp, mai multe produse, bancile ofera pachete de doua sau mai multe servicii bancare, pentru a caror utilizare se percep tarife reduse cu pāna la jumatate. De exemplu, este vorba de un cont curent, care are atasat un card dar si un serviciu de internet banking sau phone banking. Īn acest fel, clientii nu mai trebuie sa mearga la ghiseul bancii pentru a efectua un transfer sau o plata, cāstigānd atāt timp cāt si bani, īntrucāt serviciile bancare prin internet sau telefon sunt mult mai ieftine decāt cele clasice. Pe de alta parte, platesti mai multe servicii bancare, astfel īncāt si banca are de cāstigat.
|
|