www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Guvernul a promis Comisiei Europene blocarea legii insolvabilitatii personale a datornicilor la banci

Autor: Bancherul.ro
2010-09-11 18:25
Guvernul a promis Comisiei Europene, în negocierile din vara acestui an, că va consolida stabilitatea financiară a sectorului bancar prin reţinerea de la promovare a unor proiecte legislative, precum legea insolvabilităţii personale, întrucât aceasta ar submina disciplina în materie de creditare.

Angajamentele se regăsesc în forma finală a Memorandumului suplimentar de înţelegere convenit cu UE, aprobată, miercuri, de Executiv.

Prin acest document, Guvernul şi-a asumat intrarea în vigoare a legii privind independenţa autorităţilor de supraveghere din sectorul financiar nonbancar până la finele lunii septembrie 2010, asigurarea capacităţii Băncii Naţionale a României de a face faţă provocărilor la adresa stabilităţii financiare, generate printre altele de presiunile asupra calităţii activelor, inclusiv prin planuri de contingenţă, menţinerea cadrului actual de reglementare prudenţială în materie de provizionare, dar şi consolidarea stabilităţii financiare "prin reţinerea de la promovare" a unor iniţiative legislative, precum actualul proiect al legii insolvabilităţii personale, pe considerentul că acesta "ar submina disciplina în materie de creditare".

Senatorii au adoptat, în 23 martie, o propunere legislativă privind insolvenţa persoanelor fizice, iniţiată de senatori PDL, dar care a fost susţinută în plen de toate grupurile parlamentare.

Potrivit proiectului, debitorul care cu bună credinţă a cerut şi a acceptat deschiderea procedurii insolvenţei va putea fi descărcat total sau parţial de datoriile anterioare sau ulterioare deschiderii procedurii, dacă bunurile sale sunt insuficiente pentru plata întregii mase credale şi dacă instanţa i-a acordat beneficiul scuzabilităţii.

Legea mai stabileşte că debitorul de bună credinţă care, fie prin plan, fie prin plata anticipată, a acoperit un minimum de 75% din valoarea totală a creanţelor acceptate în lista creditorilor, va beneficia de închiderea anticipată a procedurii şi de ştergerea din toate registrele de publicitate şi evidenţele publice a consecinţelor juridice ale insolvenţei.

Guvernul s-a pronunţat împotriva proiectului de lege, invocând probleme de legalitate, iar comisia pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare din Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege.