Alerta! Sistemul bancar romanesc a ajuns la cel mai ridicat grad de risc, conform agentiei de rating Fitch |
Autor: Bancherul.ro 2008-04-07 17:24 |
|
Riscul sistemului bancar din Statele Unite si Elvetia, state in care se afla cele mai puternice banci din lume, dar si din Romania, este in crestere, se arata in raportul Bank Systemic Risk Report (vezi documentul atasat) al agentiei de evaluare Fitch, dat publicitatii astazi.
Motivul pentru care bancile americane si cele elvetiene au fost degradate de la A (very strong) la B (strong) in privinta indicatorului de evaluare al sistemului bancar, Banking System Indicator (BSI) a fost firesc: pierderile importante suferite de marile banci mondiale in urma crizei subprime din SUA si a celei financiare mondiale.
Sistemul bancar romanesc are insa de suferit din cauze diametral opuse! Si anume, faptul ca bancile din Romania fac profituri prea mari! Mai exact, este vorba de o accelerare prea mare a creditarii, care are riscurile ei.
Asa incat Romania, alaturi de Kazahstan, Slovacia si Turcia, are acum cel mai mare grad de risc la indicatorul de risc macro-prudential (Macro-Prudential Indicatoror-MPI) al sectorului bancar.
Cele patru tari au fost coborate de la 2 la 3 (high) pe o scara a acestui indicator de la 1 la 3.
Indicatorul MPI are ca scop reliefarea potentialelor riscuri sistemice de tipul celor care imbina o rapida crestere a creditarii si o inflamare a activelor imobiliare (bubble) si a cursului de schimb.
"Avansul creditării în România a depăsit, de ceva timp, limitele de viteză si retrogradarea în categoria a treia după indicele MPI a fost grăbită de aprecierea leului în prima parte a anului 2007 si, după ce această tendintă a fost inversată în a doua jumătate a anului trecut, de accelerarea inflatiei", explică analistii agentiei de rating.
Anul trecut, creditele acordate de bănci populatiei si firmelor au crescut cu 60,4%, ritm depăsit în primele două luni ale acestui an, în care avansul anual al creditării s-a accelerat la peste 65%.
Analistii Fitch mai notează că "volatilitatea cursului de schimb si viteza cu care inflatia s-a accentuat reprezintă riscuri pentru stabilitatea economică a României si a sistemului financiar românesc, mai ales că 55% din împrumuturi sunt în valută.
Împreună cu România, au mai fost retrogradate de la categoria a doua la a treia încă trei state - Kazahstan, Slovacia si Turcia. În categoria cu cea mai ridicată vulnerabilitate se mai aflau, deja, Azerbaidjian si Rusia.
Retrogradarea României fusese deja anticipată de Fitch în raportul similar din septembrie 2007, pe baza prognozelor pentru anul trecut.
Indicatorul pentru evaluarea sistemului bancar (BSI) atribuit de Fitch României este "D", în conditiile în care, în ordine descrescătoare, calitatea si stabilitatea sistemelor bancare din mai multe state sunt notate de Fitch de la "A" la "E".
|
|